Volapyk på klima-topmødet

To uger før klima-topmødet i Bella Centret i København er det måske på tide at lære sig den topmøde-lingo, som vil svirre i luften frem mod jul

Connie Hedegaard med navneskiltet President Designate COP 15/CMP 5 - så ved vi jo alle, hvad det handler om! (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Connie Hedegaard med navneskiltet President Designate COP 15/CMP 5 - så ved vi jo alle, hvad det handler om! (Foto: Tariq Mikkel Khan)

- Pre-cop'en er det sted, hvor vi virkelig skal ind til kernen af diskussionerne, også på de emner, der er besværlige.

Sådan skrev klimaminister Connie Hedegaard for en uge siden i en pressemeddelelse fra et møde i København for en række klima- og miljøministre. Mødet var det sidste større arrangement før det klima-topmøde, som de fleste nok har opdaget, at vi skal være værter for i København om to uger.

Pre-cop - derfor!
Måske er der endda nogle, som har fundet ud af, at begivenhedens officielle betegnelse er COP15 - deraf nok det sære ord pre-cop'en i Hedegaards takst.

Men hvis vi nu spørger blandt dem, der ved, at COP15 er navnet, hvad COP15 så betyder - så er vi nok nede i meget små tal.

Fortvivl ikke. Her følger en ordbog over nogle af de mest krytpiske forkortelser, som man risikerer at strande på, hvis man vil følge med i topmødets fremadskriden.

Annex 1: Det er verdens 37 rigeste lande, hvis velstand er bygget på udledning af kultveilte (CO2) - i modsætning til ikke-Annex 1, som groft sagt kan betegnes som uskyldige ofre.

CCS: Carbon Capture Storage - løsninger til at udskille og lagre CO2 fra et kulfyret kraftværk.

CDM: Clean Developement Mechanism - mekanismen for bæredygtig udvikling er en mekanisme, der tillader virksomheder i industrialiserede lande at skaffe billige CO2-kvoter ved at stå for projekter i udviklingslande for at reducere deres CO2-udslip.

COP15: Det københavnske klimatopmødes officielle navn, forkortet fra '15th Conference of the Parties'.

CVF/V11: Climate Vulnerable Forum. De 11 lande, som er mest sårbåre over for klimaforandringer, heriblandt Bangladesh og Maldiverne.

Greenhouse gasses: Drivhusgasser, især kultveilte (CO2) methan og lattergas (N2O).

HadCM3: En britisk model til beregning af havtemperaturer (Hadley Centre Coupled Model, version 3).

IPCC: FN's klimapanel, Intergovernmental Panel on Climate Change. IPCC blev oprettet i 1988 af FN's særorganisationer for meteorologi (WMO) og miljø (UNEP) og udgav sin første store vurderingsrapport i 1990, den anden i 1995 og den tredje i 2001. Desuden har IPCC udgivet en række særrapporter og tekniske rapporter.

LDCF: Least Developed Countries Fund, fond, oprettet for at finansiere klimainitiativer i fattige dele af verden.

MEF: Major Economies' Forum - Obama-initiativ, som skal bane vejen for det politiske lederskab, der er en forudsætning for succes i København.

UNFCCC: En stående komité af embedsmænd og diplomater, som skal pindehugge om ethvert komma i den endelige topmødeerklæring.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere