Svinebank skal koste

Dyreetisk Råds formand Peter Sandøe vil straffe både landmænd og hele branchen på pengepungen, når svin får tæv med kæder og rør

Svin bliver i stigende grad banket på vej til slagterierneFoto: Holger Bundgaard
Svin bliver i stigende grad banket på vej til slagterierneFoto: Holger Bundgaard

Det skal koste både den voldelige landmand og branchen dyrt, når svin får bank med kæder, brædder og rør. Antallet af svin med skader efter at have fået bank er femdoblet på bare to år, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det får formanden for Dyreetisk Råd Peter Sandøe til at foreslå ligeså kontante økonomiske klø til landmanden, men hele branchen skal også tage ansvar.

- Det er klart, at den enkelte landmand ikke kan fratages sit ansvar. Alligevel skal man slå ned to steder. Dels skal myndighederne forsøge at komme efter synderne. Dels bør man også tage fat på den anden side af sagen og indrette systemet, så landmændene får en økonomisk straf via afregningen, hvis grisene har slagmærker, når de kommer til slagteriet, siger Peter Sandøe.

Mishandlingen sker, når grisene skal fra stalden ud i de lastbiler, der kører dyrene til slagteriet. Den enorme stigning i mishandlingen er både registreret på Danish Crown i Horsens og ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet.

I flere af sagerne er over 30 svin kommet til slagteriet med alvorlige skader efter slag. I 2006 indførte Danish Crown nye afregningsregler, der belønner landmændene for at læsse grisene hurtigt. Det kan være årsagen til, at flere grise nu bliver slået, skriver avisen.

Derfor er det nødvendigt at både landmænd og branchen tager ansvar, lyder det fra Peter Sandøe. Han mener, at det virkelig skal koste, når dyrene får bank.

- Det er utroligt, at Danish Crown og branchen gang på gang kommer ud og fortæller os, at de gør, hvad de kan. Og så ser vi denne form for helt meningsløs grusomhed. Jeg er sikker på, at branchen kan lave om på dette, hvis den gør brug af økonomiske virkemidler, siger Peter Sandøe.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere