Danske kvinder ryger sig ihjel

Takket være færre rygere og bedre behandlingsmuligheder falder antallet af kræftsdødfald i Europa. For Danmarks kvinder ser det til gengæld sort ud

Færre europæere dør af kræft. En nedgang i antallet af rygere og bedre screeningsmetoder betyder, at cancerstatistikken i Europa bevæger sig i den rigtige retning.

Ved at studere datamateriale fra 1990 til 1994 og sammenligne det med tal over kræfttilfælde fra 2000 til 2004 har forskere fundet ud af, at dødsraten er faldet med ni procent blandt mænd og otte procent hos kvinder.

Det viser et forskningsprojekt, som er publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift Annals of Oncology.

Der bliver konstateret færre tilfælde af leukæmi og andre tobaksrelaterede kræftformer, særligt hos mænd. Desuden betyder tidligt diagnosticering og bedre behandling, at langt færre dør af hals- og brystkræft.

Forskningen peger dog også på, at der er stor forskel på hvilke typer cancer, som er mest dødelige i de forskellige europæiske lande. Blandt andet er antallet af kræftdødsfald steget i enkelte lande, hvor alkoholindtaget og antallet af rygere er steget.

Mellem 2000 til 2004 døde 168 personer i gennemsnit af kræft ud af 100.000. I tiden mellem 1990 og 1994 var tallet 185,2 ud af 100.000 for hele Europa.

- Yderligere reduktion af tobaksrygning er stadig hovedprioriteten for kræftkontrollen i Europa, siger Cristina Bosetti, leder af Italiens uafhængige Mario Negri-forskningsinstitut og medforfatter af forskningsartiklen.

Cancerdødeligheden er næsten dobbelt så stor i de europæiske lande, som klarer sig dårligt i undersøgelsen, sammenlignet med de lande der har den laveste dødsrate.

Danmark har den højeste dødsrate blandt kvindelige kræftpatienter i Europa.

141 danske kvinder ud af 100.000 dør af kræft. I Spanien, der har færrest cancerdødsfald, dør kun 78,9 ud af 100.000 kvinder.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere