Gode chancer for hvid jul

Intet er sikkert - men den første vejrudsigt for juleaften giver gode chancer for en hvid jul

Sidst Danmark havde hvid jul var i 1995. Dette billede er dog fra november måned det år, men ellers er den god nok - se selv på Salamon-rygsækken... (Foto: Peer Pedersen)
Sidst Danmark havde hvid jul var i 1995. Dette billede er dog fra november måned det år, men ellers er den god nok - se selv på Salamon-rygsækken... (Foto: Peer Pedersen)

De sidste 13 år har det tætteste, Danmark har været på hvid jul, været Bing Crosby-sangen 'White Christmas'. Men i år ser det ud til at blive anderledes, oplyser meteorolog Kim Bentzen fra Storm Danmark og vejret.dk.

- I ugen op til juleaften vil vi opleve et noget omskifteligt vejr. De seneste vejrprognoser viser dog tegn på, at vejret lige inden juledagene vil blive mere stabilt og dermed trække koldere luft ind over landet. Dermed er der ganske gode chancer for at nedbøren bliver hvid op til juleaften, siger han til ekstrabladet.dk.

I løbet af den næste uges tid vil temperaturerne i første omgang falde til omkring 6 grader. Der kan også komme enkelte nætter med nattefrost, men der er ikke udsigt til sne de næste par uger.

Se vejrudsigten i dit lokalområde på vejret.dk

Først i midten af december ser vejret ud til at blive koldere igen:

- I Nord og Østeuropa vil det blive koldere, og et højtryk over Skandinavien vil sende lidt af denne kulde ind over landet de sidste dage inden jul. Scenen er dermed sat for en kølig jul, og nedbøren i dagene op til juleaften vil blive hvid, siger Kim Bentzen.

Ikke sikkert, det sner
Men spørgsmålet er så, om der faktisk kommer nedbør - altså sne - på selve juleaften? Og om det bliver nok?

- Det er sandsynligt, men desværre slet ikke sikkert endnu, svarer Kim Bentzen til ekstrabladet.dk.

En hvid jul kræver, at der ligger mindt en halv centimeter sne i 90 procent af landet den 24. december om eftermiddagen. Og så meget hvidt har der faktisk kun været på landkortet syv gange i de sidste hundrede år.

- Med de seneste års varmerekorder, skulle man tro at den hvide jul er på tilbagetog. Men året 2009 har været meget tæt på normalen med hensyn til temperaturer både over land og i havet omkring os. Vi har altså ikke den samme varmereserve gemt i havet, som det var tilfældet i 2007 og 2008, siger Kim Bentzen.

Sidste gang, Danmark havde hvid jul, var i 1995. De øvrige år er 1915, 1923, 1938, 1956, 1969 og 1981.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere