Jødehad er udbredt blandt indvandrere

Antijødiske holdninger er mere reglen end undtagelsen blandt indvandrere fra fem forskellige lande, viser ny undersøgelse

Mistro og fordomme mod jøder i Danmark er ikke noget, der alene trives i yderliggående grupper. Op mod 75 procent af indvandrerne fra fem forskellige lande og knap 20 procent af de etniske danskere har antijødiske holdninger, skriver Kristeligt Dagblad.

Tallene stammer fra en ny undersøgelse, som offentliggøres i bogen "Danmark og de fremmede: Om mødet med den arabisk-muslimske verden", som udkommer fredag.

Undersøgelsen bygger på interview med i alt 1503 indvandrere fra fem forskellige grupper - tyrkere, pakistanere, somaliere, palæstinensere og eks-jugoslaver - samt 300 etniske danskere.

Alle er blevet stillet tre spørgsmål, som handler om deres holdninger til forskellige grupper i samfundet og ikke kun til jøder. Men det er jøderne, som de fem grupper klart er mest mistroiske og fordomsfulde overfor, skriver avisen.

Ifølge professor Peter Nannestad fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, viser undersøgelsen, at de antijødiske holdninger bestemt ikke kun findes i ekstremistiske kredse.

- De holdninger er langt, langt mere udbredte blandt indvandrere, end vi normalt forestiller os, siger Peter Nannestad til Kristeligt Dagblad.

Samlet svarer 65,8 procent fra de fem indvandrergrupper, at "man ikke kan være forsigtig nok i forhold til jøder i Danmark". Blandt de etniske danskere er tallet 18,2 procent.