Opsigtvækkende guldfund på Sjælland

På en sjællandsk mark ved Skælskør er der gang på gang gjort det ene fornemme guldfund efter det andet fra bronzealderen. Nu er endnu en guldring dukket op.

En fritidsarkæologs fund ved Skælskør af en 220 gram tung guldring fra bronzealderen bringer nu det samlede guldfund i området op på omkring fem kilo.

Med opdagelsen af en guldring fra den yngre bronzealder er det sjette gang, at der er dukket en fornem guldring op af mulden på en mark udenfor Skælskør over de seneste 30 år. De seks udsmykkede guldringe vejer tilsammen næsten tre kilo. Arkæologerne mener, at de hører sammen, selvom de er dukket op drypvis.

- Vi mener, der er tale om en samlet offergave til guderne, hvor vi så har været heldig på forskellig vis at finde ringene hen ad vejen, siger arkæologisk museumsinspektør ved Sydvestsjællands Museum, Lea Meistrup-Larsen.

De første to store guldringe på 700 og 500 gram dukkede op i 1980 i forbindelse med opgravning til en kloakledning. Omtalen af fundet fik en kvinde til at henvende sig med yderligere en ring, som hun havde købt af en mand som en bronzering. I 1993 fandt en lokalmand yderligere en ring ved et tilfælde. Det voksende guldfund fik Nationalmuseet på banen, og deres arbejde afslørede den femte guldring.

- Dengang troede man ikke, der var mere, så det er fantastisk, at en sjette ring nu er dukket op, siger Lea Meistrup-Larsen.

Siden fundet forrige weekend er marken gennemsøgt grundigt, og nu tror arkæologerne ikke, der er mere.

Når fundet vækker mere end almindelig opsigt, så skyldes det, at der over en årrække - ud over de seks guldringe - få hundrede meter derfra også er fundet seks guldskåle samt andre bronzefund med guldringe og -håndtag . Det bringer det samlede guldfund i området op på omkring fem kilo, vurderer museumsinspektøren.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere