Forsvarstoppen sylter beskyttelse af danske soldater

Det danske forsvar har i mindst to og et halvt år syltet et såkaldt ’akut behov’ for ekstra beskyttelse til de danske soldater i Afghanistan

Denne pansrede mandskabsvogn af typen Piranha blev ramt af en raketbåren granat 23. juli 2008. Granaten blev skudt ind gennem en åben luge bag på vognen, ramte direkte ind i motoren, og køretøjet brød i brand. Resterne holder fortsat i ørkenen i Helmand. (Privatfoto)
Denne pansrede mandskabsvogn af typen Piranha blev ramt af en raketbåren granat 23. juli 2008. Granaten blev skudt ind gennem en åben luge bag på vognen, ramte direkte ind i motoren, og køretøjet brød i brand. Resterne holder fortsat i ørkenen i Helmand. (Privatfoto)

Det danske forsvar har i mindst to og et halvt år syltet et såkaldt ’akut behov’ for ekstra beskyttelse til de danske soldater på deres livsfarlige mission i Afghanistan. Siden er soldater blevet såret, og køretøjer er udbrændt på stribe, efter at taleban har udført granat-angreb med håndbårne raketter mod de danske køretøjer.

Dermed er den ikke bare gal med bundbeskyttelsen i forhold til vejsidebomber på den livsfarlige mission som afsløret af Ekstra Bladet i søndags.

I en række klassificerede dokumenter fra forsvarets egne eksperter på Hærens Kampskole til Hærens Operative Kommando fra henholdsvis 23. maj 2007 og 25. oktober 2007, bliver det fastslået, at der er et ’akut behov’ for en ’hasteanskaffelse’ af en særlig gitterbeskyttelse mod raketdrevne granater.

Granatgitrene sættes udenpå de pansrede mandskabsvogne M 113 og Piranha med en afstand til køretøjet på 30-40 centimeter. Derved eksploderer den raketdrevne granat i gitret og trænger ikke ind og rammer soldaterne inde i køretøjet.

Ifølge de to og et halvt år gamle dokumenter skal der indkøbes granat-gitre for 91 millioner kroner. Gitrene er da også købt ind, men langt de fleste af disse granatgitre har ligget på lager siden slutningen af 2008 og begyndelsen af 2009.

Indtil videre er de kun sat på nogle få kampvogne, mens soldaterne fortsat må undvære den særlige sikring på 55 pansrede mandskabsvogne af typen Piranha og M113, som er nogle af de mest benyttede på de livsfarlige transporter i Helmand.

I de to og et halvt år er en stribe pansrede køretøjer blevet angrebet med de raketdrevne granater. Ved et mirakel er ingen soldater døde, men det er ifølge Ekstra Bladets højtstående kilde i forsvaret et rent held.

– Ved to af angrebene slog granaterne ned mellem soldaterne inde i vognene. Det er et rent mirakel, at ingen er døde. Vi har mistet to Piranha, én M 113 og en Eagle IV ved disse raketangreb. Samlet koster de omkring 65 millioner kroner, siger kilden.

Gitterbeskyttelsen mod granater er standard-udstyr i den amerikanske, britiske og canadiske hær.

Hæren Operative Kommando er nu begyndt at sætte granatgitrene på i Camp Bastian i Helmand. Når det først sker nu, er det fordi, truslen først nu er så presserende, at det er nødvendigt. Køretøjerne bliver nemlig tungere og bredere, siger oberst løjtnant Flemming Agerskov, chef for langtidsplanlægningen i Hærens Operative Kommando.

– Vi vælger at sætte disse gitre på, når chefen i Afghanistan vurderer, at det er nødvendigt. Vi lytter meget til vurderingerne derude fra. De har en helt anden fornemmelse for, hvad der foregår.

Læs mere i Ekstra Bladet onsdag







0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere