14 år gammel ko havde kogalskab

En ældgammel ko havde kogalskab (BSE). Det viste kontrollen på slagteriet, og kødet er nu destrueret. De seneste 10 år har der været 15 BSE-tilfælde

Slagtekroppen fra en 14-årig gammel malkeko fra en fynsk malkekvægsbesætning ender ikke som bøffer. Kødet er blevet destrueret, efter at den rutinemæssige kontrol på slagteriet har afsløret, at koen havde kogalskab (BSE) uden ellers at vise tegn på sygdommen.

Veterinærchef Else Enemark fra Fødevarestyrelsen oplyser, at koen er så gammel, at den er kommet i verden før, de skrappe restriktioner blev indført for at undgå smittespredning med BSE. Derfor kan koen være blevet inficeret med foder indeholdende dyreproteiner uden at have udviklet sygdommen.

- Sagen viser, at kontrollen fungerer, som den skal, siger Else Enemark.

Som led i BSE-bekæmpelsen har det siden 2001 været forbudt i hele EU at bruge protein fra dyr i foder. Siden 2000 har danske slagterier - af hensyn til fødevaresikkerheden - fjernet de dele af kreaturerne, som kan være inficeret med kogalskab.

Gennem de seneste ti år er der fundet 15 tilfælde af BSE i Danmark. Hertil kommer tre tilfælde i kreaturer eksporteret til andre lande, oplyser Fødevarestyrelsen.

Alle kreaturer over fire år bliver undersøgt for BSE, inden kødet går i handlen.

De øvrige dyr på den fynske besætning er alle født efter forbuddet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere