Kondomer kan hjælpe klimaet

Prævention er en billig og effektiv måde at bekæmpe den globale opvarmning på. Det fastslår FN's befolkningsfond Unfpa i ny rapport

Mindre overbefolkning har en gavnlig effekt på klimaet, viser nye beregninger. (Foto: Colourbox)
Mindre overbefolkning har en gavnlig effekt på klimaet, viser nye beregninger. (Foto: Colourbox)

Kondomer og anden prævention er en effektiv, billig måde til at bekæmpe global opvarmning, fordi det begrænser overbefolkning. Derfor skal frivillig familieplanlægning højere op på dagsordenen i de internationale klimaforhandlinger.

Det er hovedkonklusionen i FN's befolkningsfond, Unfpa's, årlige The State of World Population-rapport, der offentliggøres i dag. Det skriver Politiken.

- Der er ingen investering i udvikling, der koster så lidt og samtidig medfører fordele, der er så vidtrækkende og enorme, fastslår Unfpa's topdirektør, Thoraya Ahmed Obaid.

Det har længe været kendt, at adgang til prævention koblet med uddannelse af kvinder og anden ligestillingspolitik fører til større sundhed, mindre overbefolkning og begrænsning af fattigdom. Men nye beregninger viser, at prævention også kan betale sig, når det handler om at begrænse den globale opvarmning.

For eksempel skal man ifølge London School of Economics investere gennemsnitligt 24 dollar i vindkraft for at reducere CO2-udledningen med et ton i 2020. Samme reduktion fås med blot 7 dollar investeret i familieplanlægning.

Unfpa understreger, at prævention langt fra kan fixe hele klimaproblemet: De rige lande skal for eksempel reducere deres høje CO2-udledning markant. Og så skal det være frivillig familieplanlægning - ikke tvang. Men ifølge undersøgelser vil frivillighed også batte:

- Over 200 millioner kvinder i verden, som ikke ønsker at blive gravide, bruger i dag ikke en effektiv præventionsmetode, siger professor Flemming Konradsen fra Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere