Fibereventyr koster en mia. skattekroner

Med salget af Dongs fibernet til TDC har skatteborgerne tabt over en milliard kroner. Øget konkurrence har barberet værdien af fibernettet

Selv om det umiddelbart skæpper i kassen, koster det de danske skatteydere at Dong sælger fibernettet, fordi satsningen har slået fejl. (Foto: Colourbox)
Selv om det umiddelbart skæpper i kassen, koster det de danske skatteydere at Dong sælger fibernettet, fordi satsningen har slået fejl. (Foto: Colourbox)

Danske skatteborgere har tabt en milliard kroner på Dongs fibereventyr. Det statsejede selskab solgte tirsdag selskabet Fiber Newco til TDC for 425 millioner kroner. Men den fejlslagne satsning på fibernettet har kostet Dong og dermed skatteborgerne et langt større beløb, siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

- Dong har investeret over 1,4 milliarder kroner i det her net, og samtidig har de haft et tab på driften af det over en længere periode. Så det samlede tab beløber sig til mere end en milliard kroner, siger han.

TDC betaler 325 millioner kroner for fibernettet nu - den endelige købspris ventes at lande på 425 millioner kroner, afhængigt af hvordan fibernettet klarer sig fremover.

John Strand mener dog, at der både er gode og dårlige nyheder til forbrugerne i forbindelse med salget af Dongs fibernet. For godt nok har salget kostet skatteborgerne en milliard kroner, men fibernettet har tabt så meget værdi, fordi der er skarp konkurrence på bredbåndsmarkedet.

- Det afspejler de faldende priser på bredbåndsmarkedet, som kommer forbrugerne til gode, siger John Strand. Han vurderer, at TDC's interesse i fibernettet er strategisk og hænger sammen med telegigantens forestående børsnotering.

- Med købet af fibernettet eliminerer TDC en konkurrent - og øger dermed sin egen værdi, siger han.

Tirsdag fremlagde Dong Energy regnskab for tredje kvartal. Selskabet kom ud af årets første ni måneder med et nettooverskud på 1,1 milliard kroner mod 5,2 milliarder kroner året før.

Frasalget af fibernettet ventes at barbere 508 millioner kronerv af Dongs årlige resultat efter skat, meddeler selskabet.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere