Sydkorea skærer 30 procent af CO2-udslip

Også Sydkorea melder sig nu med klimamål. Dermed øges presset på de rige lande forud for FN's topmøde i København

Sydkorea opstiller for første gang et klimamål. Regeringen i Seoul lover tirsdag, at landet i 2020 vil skære 30 procent af CO2-udledningen i forhold til "business-as-usual" - det vil sige, at sydkoreanerne lover at begrænse den forventede vækst i udslippet med 30 procent.

Præsident Lee Myung-Bak siger efter et regeringsmøde, at der er tale om "et historisk øjeblik for vort land".

- Vi har endelig opstillet målet, og nu skal vi fremad, erklærer han i en pressemeddelelse.

Sydkorea har gennemlevet en intens industrialisering og har næsten fordoblet sin udledning af drivhusgasser i perioden 1990-2005. Industrien består altovervejende af energitunge sektorer som jern- og petrokemiske virksomheder, og det vil belaste landets økonomi voldsomt at lægge energiforbruget om i grøn retning, påpeger regeringen.

Sydkorea har i de internationale klimaforhandlinger hidtil haft status som uland og er derfor ikke pålagt reduktionsmål i Kyoto-aftalen fra 1997. Ved nu at forpligte sig til 30 procent lægger regeringen sig i den ambitiøse overkant af anbefalingerne fra forskerne i FN's Klimapanel. Forskerne siger, at de førende vækstøkonomier blandt ulandene skal skære CO2-udledningen med mellem 15 og 30 procent i 2020 - set i forhold til, hvis man intet foretog sig.

Meldingen fra sydkoreanerne kommer belejligt for det danske værtskab for FN's klimatopmøde i København. Sydkorea føjer sig til en række toneangivende ulande, som har tilkendegivet, at de vil skære i udslippet af drivhusgasser, og dermed øges presset på de rige lande, som ikke alle har spillet ud med reduktionsmål.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere