FN's atomorgan tvivler på Iran

Der er for mange ubeskrevne forhold om Irans atomprogram, og tilliden til oplysninger svækkes, siger FN's atomenergiagentur

Iran har et forklaringsproblem om et atomanlæg, som det har hemmeligholdt, siger FN's atomenergiagentur mandag.

Der er så mange ubeskrevne forhold om det atomanlæg, som er bygget nær den hellige by Qom, at Iran er nødt til at "forklare sig yderligere", hedder det i rapporten fra atomenergiagenturet IAEA.

Vesten mistænker det iranske regime for at være i gang med at fremstille atomvåben. Iran siger, at dets atomprogram kun er beregnet til at producere energi til civile formål.

Iran har til IAEA oplyst, at det underjordiske anlæg i Qom blev bygget i 2007. Men IAEA siger, at det kan bevise, at projektet blev påbegyndt i 2002, sat på standby i 2004, og genoptaget i 2006.

Iran afslørede i september eksistensen af det hemmelige atomanlæg, som IAEA ikke kendte noget til.

Regimet gav for tre uger siden IAEA's inspektører adgang til anlægget i Qom, men det har ikke overbevist FN-organet om, at det kun har et civilt formål.

Irans hemmelighedsfulde ageren reducerer 'tillidsniveauet' til regimet. IAEA tør derfor ikke udelukke, at andre atomprojekter er i gang i Iran, som IAEA ikke kender noget til.

Vestlige diplomater og atomeksperter siger, at den planlagte kapacitet på atomanlægget i Qom - 3000 centrifuger til oparbejdning af uran - er utilstrækkeligt, hvis det er tænkt som atomberigelse af materiale til en civil reaktor. Derimod kan det producere materiale til mellem en og to atombomber om året.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere