Der er penge i at passe på naturen

Alle er afhængige af naturen, og derfor koster det dyrt at nedbryde økosystemet. Det kan betale sig, at tage hensyn til naturen, slår en ny rapport fast

Det er dyrt ikke at tage hensyn til naturen, og et velfungerende økosystem er faktisk afgørende for den økonomiske udvikling. Det slår en ny rapport bestilt af EU-Kommissionen fast.

- Vi må lære at værdsætte naturen for at kunne beskytte den mere effektivt. Alt for ofte betragtes naturen som værende af lille eller ingen økonomisk relevans. Men sandheden er, at den opretholder og underbygger vores økonomi og samfund, siger Stavros Dimas, EU's miljøkommissær.

Rapporten viser, at der kan være mange penge at spare ved at investere i naturbeskyttelse. Naturen sikrer nemlig fri adgang til blandt andet rent vand og naturlig klimaregulering, og det er ofte billigere at sikre økosystemet, end at skulle investere i teknologiske løsninger.

Samtidig slår rapporten fast, at udgifterne til naturbeskyttelsesprogrammer ofte bliver tjent ind igen, endda med et højere udbytte.

Men det er ikke nemt at overbevise de virksomheder, der medvirker til at nedbryde økosystemet om, at det kan betale sig at lade være. Det skyldes, at de naturlige goder er gratis, mener Pavan Sukhdev, der har ledet forskningen bag rapporten.

- Man kan ikke se den økonomiske betydning af økosystemer og biodiversitet. Det er en af hovedårsagerne til den alarmerende udvikling til trods for deres vigtige økonomiske samfundsværdi, siger Pavan Sukhdev.

Rapporten opfordrer derfor til, at der på politisk plan arbejdes intensivt for at sikre en bedre forståelse for vigtigheden af økosystemet og biodiversitet. Det skal også sikre, at klimaforandringerne begrænses.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere