Mandela får sin egen dag

FN beslutter at gøre den 18. juli til Mandela-dag. Det sker for at hylde den tidligere sydafrikanske leder og den fredskultur, som han står for

(Foto: AP)
(Foto: AP)

FN's Generalforsamling har vedtaget, at den 18. juli skal være en mindedag for den tidligere sydafrikanske leder Nelson Mandela.

En resolution er vedtaget af de 192 lande uden afstemning for at hylde Mandela og den "fredskultur", han står for.

- Nelson Mandela er et internationalt symbol på håb for de undertrykte og marginaliserede folk verden over, siger Sydafrikas FN-ambassadør, Baso Sangqu.

- Mandela er ikke en gud eller en helgen. Han er simpelthen en mand, som har handlet på en måde, som er en smule klogere, en smule stærkere og en smule bedre end alle vi andre, siger han.

Mandela, der den 18. juli fyldte 91 år, sad fængslet i Sydafrika i 27 år under det hvide apartheidstyre. Først i 1990 frigav regimet ham og forhandlede med ham om overgang til fuldt demokrati.

Han blev valgt som Sydafrikas første sorte præsident i 1994. Han trak sig tilbage i 1999. Den ublodige afvikling af apartheid-regimet tilskrives hans usædvanlige politiske evner og stærke ønske om forsoning.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere