Dommere ønsker kontrol med anholdelser

På grund af klimatopmødet vil regeringen forlænge fristen for anholdelser uden sigtelse. Men Østre Landsret beder om en mere præcis lov

Kontrollen med politiets anholdelser af folk uden sigtelse skal skærpes. Sådan lyder opfordringen fra dommerne i Østre Landsret til regeringen i forbindelse med den såkaldte lømmelpakke.

I dag kan en borger være frihedsberøvet i op til seks timer, hvis politiet finder det nødvendigt for at hindre farlig vold. Men for bedre at kunne hindre ballade ved klimatopmødet vil justitsminister Brian Mikkelsen (K) udvide dette tidsrum til 12 timer.

Uklart hvad præventivt betyder
I forvejen er det lidt uklart, hvornår politiet må anholde folk præventivt, påpeger Østre Landsret i et høringssvar. Og landsretten beder nu politikerne overveje at stille "skærpede krav til klarheden af hjemlen for frihedsberøvelsen."

Når folk bliver tilbageholdt i længere tid, vil flere sandsynligvis forsøge at få en dommer til at teste frihedsberøvelsens lovlighed i forhold til grundloven, forudser dommerne.

Da seks timers-reglen blev indført, ville daværende justitsminister Lene Espersen (K) ikke gå med til en indberetningsordning, som skulle tvinge politiet til at indberette de præventive anholdelser. Men det er der grund til at overveje, når fristen sættes op til 12 timer, mener Østre Landsret.

Anholdte skal have information
Samtidig bør de anholdte informeres om muligheden efter grundloven for at gå til domstolene for at få afgjort, om anholdelsen er lovlig, fremgår det af høringssvaret.

De præventive anholdelser sker nogle gange i forbindelse med store fodboldkampe, hvor politiet frygter, at tilhængere vil begå vold.

I øvrigt betyder lømmelpakken, at langt flere vil blive varetægtsfængslet end i dag. Det skyldes, at straffen hæves markant for at lægge hindringer i vejen for politiets arbejde. Dette element kommenterer landsretten ikke, fordi det er et retspolitisk emne.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere