Gratis busser og tog - for klimaet

En gruppe klimaaktivister har tidligt i morges erstattet zoneoversigterne for busser og metroen, så det ser ud som om der er gratis billetter til alle

Klimaaktivister erstatter zoneoversigten med en ny, der lover gratis billetter til alle. (Foto: Kristian Linnemann)
Klimaaktivister erstatter zoneoversigten med en ny, der lover gratis billetter til alle. (Foto: Kristian Linnemann)

Her til morgen blev samtlige busser og metrolinjer gjort gratis.

Det var dog hverken metro- eller busselskaberne, der stod bag den flotte gave til morgenpendlerne, men en gruppe klimaaktivister.

Aktivisterne var tidligt oppe, og fra kl. 4.00 erstattede de zoneoversigten på stoppesteder og metrostationer med en ny oversigt, hvorpå der står 'Alle zoner gratis'.

- I løbet af de seneste ti år er billetpriserne mere end fordoblet, og det kan ikke passe, at det i nogen tilfælde bedre kan betale sig at tage bilen frem for bussen. Det får ikke folk til at anvende de miljørigtige transportmuligheder, forklarer Julie Malling, der er en af initiativtagerne til aktionen.

Danmark som foregangsland
Aktionen er et led i kampagnen 'Klima før profit', som unge i Kommunistisk Parti gennemfører frem til klimatopmødet i København.

- Vi gør det for at råbe politikerne op. For vi er på vej ind i en klimakatastrofe, og så ligger denne løsning lige til højrebenet. Danmark kan endda blive et foregangsland: Hvor man i andre lande gør alt for at chikanere bilisterne med bompenge osv., kan vi vise vejen med et gratis offentligt transportsystem. Det kan gøres rimelig billigt, forklarer Benjamin Egerod.

Klimaaktivisterne har på forhånd sendt et brev til chaufførerne og kontrollørerne for at forklare, at aktionen ikke er rettet mod dem eller deres arbejde.

Benjamin Egerod havde tidligt i morges endnu ikke fået nogle reaktioner på aktionen, og det var også småt med reaktioner fra de få morgenpendlere, aktivisterne mødte.

- Folk er meget stille og lidt sure, når det er så tidligt om morgenen, siger Benjamin Egerod.

1 af 3 Sådan ser zoneoversigten ud, hvis det står til klimagruppen. (Foto: Kristian Linnemann)
2 af 3 Også på metrostationerne blev zoneoversigterne ændret. (Foto: Kristian Linnemann)
3 af 3 Klimaaktivister erstatter zoneoversigten med en ny, der lover gratis billetter til alle. (Foto: Kristian Linnemann)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere