I aften falder muren igen

Der festes efter alle kunstens regler, når den tyske hovedstad i dag fejrer 20-årsdagen for Berlinmurens fald

Dominobrikkerne foran Brandenburger Tor vælter i aften for at markere 20-året for murens fald. (Foto: DPA/ WOLFGANG KUMM)
Dominobrikkerne foran Brandenburger Tor vælter i aften for at markere 20-året for murens fald. (Foto: DPA/ WOLFGANG KUMM)

På strækningen fra Postdamer Platz til Rigsdagen, hvor Berlinmuren tidligere spærrede for al gennemgang, er der i anledningen af årsdagen opført en halvanden kilometer lang 'mur' af to en halv meter høje dominobrikker.

Den første brik i den lange række væltes i aften omkring klokken 20.00 af den tidligere polske præsident Lech Walesa, og når det sker, skal det markere den reaktion, den tidligere præsident startede, da han i årene omkring 1980 grundlagde den frie fagbevægelse.

Også flere prominente gæster deltager i de tyske festligheder. I løbet af aftenen vil både Lars Løkke Rasmussen, hans franske kollega Nicolas Sarkozy, forbundskansler Angela Merkel, den britiske permierminister Gordon Brown og den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton tale for de mange feststemte tyskere, imens også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen deltager.

Håbefulde flygtninge skulle stoppes
Initiativet til at bygge den massive mur udgik fra den østtyske ledelse, og de mange kilometer beton, pigtråd og elektrisk hegn skulle dele Vestberlin fra Østberlin og resten af DDR.

Da muren, der af DDR blev betegnet som den 'antifascistisk beskyttelsesmur,' i august 1961 blev opført, var det officielle formål at beskytte DDR mod fascisme, men den reelle årsag til byggeriet var egentlig at sætte en stopper for, at store dele af befolkningen flygtede til det demokratiske vesten.

224 dræbt på vej over muren
Grænsesoldaterne, der bevogtede muren, havde fået ordre på at skyde eventuelle flygtende, men alligevel forsøgte flere østtyskere at tage flugten over muren.

Fra oprettelsen af DDR og frem til murens fald i 1989 var i alt 2,7 millioner borgere flygtet. I følge en opgørelse fra 1994 blev 224 personer dræbt i flugtforsøg.

1 af 2 Den tyske forbundskansler Angela Merkel og Hillary Clinton hilser på hinanden ved ankomsten til Berlin. De taler begge ved ceremonien i aften. (Foto: AP)
2 af 2 Dominobrikkerne foran Brandenburger Tor vælter i aften for at markere 20-året for murens fald. (Foto: DPA/ WOLFGANG KUMM)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere