Lukkede skoler koster elever og kroner

Eleverne er blevet langt dyrere i de kommuner, der har lukket eller sammenlagt flere skoler. Samtidig er antallet af elever i privatskoler vokset markant

Flere elever i privatskolerne og dyrere elever i folkeskolen.

Det er konsekvensen af flere kommuners massive skolelukninger og -sammenlægninger, viser de kommunale nøgletal. Og langt fra det resultat, som lokalpolitikerne stillede borgerne i udsigt.

Fra 2007 til 2009 har otte kommuner lukket fire eller flere selvstændige skoler, hvilket har fået 17 procent flere forældre til at melde deres børn ind i en privatskole i de samme kommuner. Det er næsten tre gange så mange som i de kommuner med ingen eller ganske få skolelukninger. Eleverne er også blevet dyrere i de otte kommuner - en stigning på 12 procent eller næsten dobbelt så meget, som i de øvrige kommuner.

- Skolelukninger handler i høj grad om politik, selvom politikerne på papiret legitimerer det med økonomi og pædagogik. Men de lukker øjnene for, at udgifterne flytter til blandt andet nyoprettede privatskoler, når beslutningen træffes, siger valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

I mange af kommunerne er der åbnet privatskoler eller friskoler i de bygninger, hvor kommunen har lukket en skole.

- Og kommunalpolitikerne tør ikke droppe en skolelukning, selvom der er modstand og aktive forældre, der vil åbne en privatskole, siger han.

I Viborg har kommunen oplevet, at hele 35 procent flere elever er skiftet til en privatskole, efter at der er blevet lukket fire skoler, og flere skoler er blevet sammenlagt. Men den udvikling tager udvalgsformand Søren Pape Poulsen (K) helt roligt.

- Det er folks frie valg at skifte til privatskole. Forældre vælger selv, hvad der er kvalitet for deres børn. Og hvis det er at gå i klasser med syv-otte børn, så er det godt for dem, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere