Milliarder af skattekroner forsvinder

Indbetalingerne til skat skrumper kraftigt ind som følge af den økonomiske krise. Ekspert frygter for den kommunale service - minister tager situationen med ro

Skatteminister Kristian Jensen (V) mister ikke søvn over underskud på statsbudgettet. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)
Skatteminister Kristian Jensen (V) mister ikke søvn over underskud på statsbudgettet. (Arkivfoto: Jesper Stormly Hansen)

Massefyringer, konkurser og dårligt salg har fået skatteindbetalinger til at skrumpe ind. Fra januar til august har staten fået 23,6 milliarder kroner mindre ind i skatter og afgifter end året før, fremgår det af Ugebrevet A4.

Danskerne har betalt 6,4 procent mindre i A-skat, og selskabsskatten er faldet med 33 procent. Endnu værre ser det ud med registreringsafgiften på nye biler, idet den indbringer 45 procent mindre hidtil i år.

Tegn på dyb, økonomisk krise
Også indtægter fra tinglysning af boliger samt afgiftsindtægter fra salg af vin, øl og spiritus er dykket. Ugebrevets analyse bygger på tal fra Skatteministeriet.

- Det store fald i skatteindtægterne på kort tid er udtryk for, hvor dyb den økonomiske krise er, siger Bent Greve, professor på Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet, RUC.

Han mener, at den kommunale service kan blive forringet. Kommunerne er havnet i en dobbelt klemme.

- Udgifterne til kontanthjælp og aktivering stiger, mens der bliver færre til at betale skat, siger Bent Greve.

Optimistisk skatteminister
Selv om staten ser ud til at få et underskud på omkring 90 milliarder kroner næste år, så er det ifølge skatteminister Kristian Jensen (V) ikke noget stort problem.

- Danmark har lagt penge til side de år der var overskud. Vi har afdraget på statens gæld, og det betyder, at vi nu kan leve med et underskud på budgettet i en periode, siger Kristian Jensen til ugebrevet.

Han forventer ikke, at underskuddet vil vare særligt længe. Årsagerne er midlertidige, og noget af underskuddet skyldes ifølge ministeren, at regeringen letter skat for at bekæmpe krisen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere