Annonce:
Annonce:

Hov den mangler et ben

Pelsindustriens grove misrøgt: Hemmelige optagelser på mink- og rævefarme viser, hvordan dyrene lider

Denne sølvræv fik sit fjerde ben bidt af ved fødslen. Men der er penge i pelsværket, så derfor måtte den humpe rundt så godt, den nu kunne, indtil den blev pelset. (Foto: Anima)
Denne sølvræv fik sit fjerde ben bidt af ved fødslen. Men der er penge i pelsværket, så derfor måtte den humpe rundt så godt, den nu kunne, indtil den blev pelset. (Foto: Anima)
Annonce:
Følg Samfund

En ræv med tre ben, der halter rundt på trådnet. En ræv med munden fuld af bylder. Flere mink med lamme bagben, der ikke kan bevæge sig. En hel stribe af mink med åbne kødsår.

Dyrene misrøgtes i den danske pelsindustri, som er en milliardforretning og en af Danmarks store eksportsucceser.

Men succesen har sin pris, viser en række optagelser, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, og som viser hverdagen på en række tilfældigt udvalgte farme i Danmark.

På de 34 farme, som har haft uanmeldt besøg af dyreværnsfolk med snurrende kamera, er der alle steder kritisable forhold eller direkte misrøgt af pelsdyrene.

Annonce:

På en af landets rævefarme humpede en ræv rundt på tre ben i det lille bur, da optagelserne blev lavet. Benet blev bidt af af moderen i forbindelse med fødslen i april, oplyser bestyreren af farmen. Han aflivede ikke dyret dengang, men efter at optagelserne er kommet for dagens lys, er den trebenede ræv blevet pelset, siger bestyreren.

Svulster i munden
På samme farm, der ejes af Jens Kristensen, har flere af rævene munden fyldt med tandkødssvulster, viser optagelserne af en sølvræv.

Og billederne af ræven huer på ingen måde kontorchefen i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Per Henriksen:

– Det kunne tyde på en arvelig sygdom, som medfører nydannelser i munden, og som betyder, at ræven i sidste ende ikke kan indtage føde og dermed dør.

– Ville I reagere på sådan noget også?

– Ja den skal helt klart aflives, siger Per Henriksen.

Et spørgsmål om penge
Et flertal i Folketinget har forbudt rævefarme, men forbuddet slår først fuldt igennem om 15 år, og den langstrakte afvikling af denne del af pelsindustrien vil gå ud over dyrene, mener formanden for dyreetisk råd, Peter Sandøe.

Annonce:

– Det betyder, at de, der bliver tilbage, får en dårligere velfærd, fordi der jo ikke er nogen, der vil investere i at forbedre forholdene, når man ved, det skal lukkes, siger han.

Peter Sandøe mener, at den langstrakte afvikling af rævefarmene skyldes økonomiske hensyn.

– Det er formodentlig, fordi de ikke ønsker at udbetale erstatning, men når man lukker et erhverv med en tidsbegrænsning, så er der jo ikke noget, der bliver bedre, siger han.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag. Du kan købe det herSe mere dokumentation fra besøgene på farmene her

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: