Kommentar: Dommerne blæser på forfatningen

Hvert år frihedsberøves 2040 danskere i sammenlagt 117 år efter hemmelige retsmøder – såkaldte lukkede grundlovsforhør

Ifølge Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Bent Falbert, blæser domemrne på den danske forfatning. (Foto: Thomas Borberg)
Ifølge Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Bent Falbert, blæser domemrne på den danske forfatning. (Foto: Thomas Borberg)
’I RETSPLEJEN gennemføres offentlighed og mundtlighed i videst muligt omfang’. Sådan lyder grundlovens § 65. Lovgivernes hensigt var, at folket skulle være i stand til at følge med i, hvad der sker i retssalene.

Da de færreste har tid til selv at være til stede, hviler opgaven på pressen.

MEN I PRAKSIS blæser dommerne på den danske forfatning. De godtager alle mulige påskud for at lukke dørene i straffesager – ofte dobbelt, så pressen ikke engang kender sigtelsens indhold og navnet på den anklagede. Det sker i reglen på anklagerens begæring, men ofte også på forsvarerens.

DEN grundlovsstridige udvikling har flere uheldige virkninger. Den værste er, at alt for mange varetægtsfængsles i for lang tid. For når først et menneske er buret inde, forlænges fængslingsfristen med skødesløs automatik af samme dommer gang efter gang, mens efterforskningen snegler sig af sted. De lukkede døre betyder samtidig, at forsvareren intet må sige offentligt.

LANGVARIG varetægtsfængsling er aldeles uciviliseret, fordi man derved straffer folk, inden de er dømt. Fejlagtige fængslinger erstattes oven i købet kun med småpenge.

DOMMERNES dårlige manerer bliver vanskelige at afskaffe. En begyndelse kunne være, at rigsadvokat Jørgen Steen Sørensen instruerede anklagerne om at respektere grundlovens idé om åben retspleje. Men det træge system med mange svagt udrustede medarbejdere i anklagemyndigheden rummer ikke håb om snarlig forbedring.

DET KRÆVER formentlig en lovændring, som besværliggør dørlukning, før der tændes lys i retssalene.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen