2040 danskere hemmeligt fængslet hvert år

Forsvarsadvokat: Dommerne afsiger automatisk kendelser om lukkede døre i grundlovsforhør

Annette var spærret inde  i 450 dage -   og blev frikendt. (Foto: Ernst Van Norde)
Annette var spærret inde i 450 dage -   og blev frikendt. (Foto: Ernst Van Norde)
Følg Samfund

Annette Sørensen, 44, var uberettiget varetægtsfængslet i 15 måneder i en narkosag, indtil hun omsider blev pure frifundet og tilkendt en erstatning på 318.000 kr.

Både grundlovsforhøret efter hendes anholdelse i 2006 og alle efterfølgende retsmøder om forlængelse af varetægtsfristen blev holdt bag såkaldt dobbelt lukkede døre.

I Danmark bryster vi os af, at retssikkerheden er i top. For her til lands sikrer offentlige retsmøder, at der er kontrol med, hvad der foregår i retssalene. Det praler vi ad ved festlige lejligheder.

Men sandheden er en anden: Hvert år frihedsberøves 2040 danskere i sammenlagt 117 år efter hemmelige retsmøder –såkaldte lukkede grundlovsforhør.

Omfanget af den hemmelige retspleje kan ikke aflæses i nogen statistik, men afsløres af et rundspørge blandt seks dommere, fem anklagere og to forsvarsadvokater fra hele landet, som gav Ekstra Bladet deres bud på, hvor mange grundlovsforhør der holdes bag lukkede døre.

Deres gennemsnitlige skøn er, at der afsiges kendelse om lukkede døre i 34 procent af de 6000 grundlovsforhør, der hvert år fører til varetægtsfængsling.

Loven misbruges
De chokerende tal skyldes ifølge den kendte forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen især, at anklagere og dommere misbruger retsplejelovens paragraf 29.

Det er en bestemmelse, som giver mulighed for undtagelsesvis at lukke et retsmøde, hvis offentlighed må 'antages på afgørende måde at hindre sagens oplysning'.

– Det er min erfaring, at det reelle tal for lukkede grundlovsforhør er hele 90 procent. Det er næsten altid anklageren, der forlanger dørlukning af hensyn til opklaringen, hvorpå dommeren ukritisk, nærmest per automatik, lukker dørene.

Som regel accepterer forsvarerne ifølge Michael Juul Eriksen lukkede døre, fordi deres klienter umiddelbart er interesserede i mindst mulig offentlighed.

Forsvareren er låst
– Men dermed afskærer forsvareren sig fra at tale sin klients sag, når politiet efterfølgende alligevel i små dryp giver offentligheden sin version af sagen.

Ekstra Bladets lille undersøgelse omfatter kun de varetægtsfængslinger på maksimalt fire uger, som besluttes i grundlovsforhør inden for 24 timer efter en anholdelse.

I virkeligheden er antallet af hemmelige retsmøder langt større.

For de retsmøder, hvor varetægtsfristerne forlænges, indtil politiets efterforskning er færdig, eller sagen er klar til domsforhandling, holdes som regel også bag lukkede døre.

Det erkender de adspurgte dommere, anklagere og forsvarere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+