Fra kærlighed til had på et år

Instruktøren af den film, der i aften på Al-Jazeera fremstiller Danmark som et racistisk mareridts-samfund, lavede så sent som sidste år en film, der beskrev Danmark som trygt og idyllisk

I 2008 lavede Awad Joumaa en film, der beskrev Danmark som et trygt land. Nu er han vendt på en tallerken, og beskriver samfundet som racistisk. (Privatfoto)
I 2008 lavede Awad Joumaa en film, der beskrev Danmark som et trygt land. Nu er han vendt på en tallerken, og beskriver samfundet som racistisk. (Privatfoto)

Den arabiske nyhedsstation Al-Jazeera sender i aften i den bedste sendetid en dokumentarfilm, der i 50 minutter beskriver Danmark som et racistisk og fordomsfuldt land, der tager afstand fra muslimer.

Filmen vil blive set af millioner af mennesker i hele verden, og bekymringen er stor hos Udenrigsministeriet.

Læs også: TV-dokumentar kan genoplive Muhammedkrisen.

Men ironisk nok lavede selv samme instruktør, Awad Joumaa, sidste år en film, der beskrev Danmark som det modsatte: Nemlig trygt og idyllisk.

Fik hus og uddannelse
Filmen handler om hans far, Hussein, der har boet i danmark i en stor del af sit voksne liv. I filmen følger man hans rejse tilbage til hjemlandet Libanon. I filmen siger faren:

- Danmark har givet os meget. Vigtigst af alt har landet givet os tryghed. Vi opdagede demokrati og personlig frihed. Vi fik et hus og uddannelse til vores børn.

Læs mere om filmen på Al-Jazeeras hjemmeside.

Men sønnens taknemmelighed kan altså ligge på et lille sted.

Ødelægger Danmarks renommé
Awad Joumaa ønsker ikke selv at tale med ekstrabladet.dk, men SF-politikeren Fathi El-Abed, som er formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, har kendskab til filmen og snakket med Joumaa så sent som i går. Og han er forfærdet.

- Den kamp, som Danmark har haft for at genoprette sit renommé siden 2006, vil lide et alvorligt knæk. I filmen giver Awad Joumaa taletid til en masse paphoveder, som kommer med vilde udtalelser om racisme i Danmark, siger han til ekstrabladet.dk.

- Han lader f.eks. unge kriminelle sige, at de bliver behandlet forfærdeligt i Danmark på grund af deres hudfarve, at politiet holder med rockerne, og at krigen mellem indvandrere og rockere er en racekrig, som støttes af befolkningen, siger Fathi El-Abed.

Sur på Dansk Folkeparti
- Hvorfor tror du, at han pludselig har vendt sig mod Danmark, når han lavede en positiv film sidste år?

- Han mener, at der er sket mange dårlige ting, siden regeringen og Dansk Folkeparti kom til magten i 2001. Men jeg begriber ikke, hvorfor han vil have det til at se ud som om, at alle danskere deler Dansk Folkepartis holdninger, siger han til ekstrabladet.dk.

- Filmen er simpelthen en collage af råb og skrig og politisirener. Og det er begrædeligt, at millioner af muslimer nu vil få et indtryk af, at sådan er tilstanden i Danmark, siger Fathi El-Abed.

- Kan man forestille sig, at der er tale om en bestillingsopgave fra Al-Jazeera?

- Der er selvfølgelig nok flere seere i denne dramatiske skildring, end hvis filmen handlede om, at alt er godt, men det kan jeg alligevel ikke forestille mig. Programmet, den bliver vist i, er meget seriøst og er faktisk Al-Jazeeras prestige-program, siger han.