Politiken udgiver jægerbog

Forsvarets ledelse anmodede i går pressen til ikke at citere fra den omdiskuterede jægersoldat-bog, hvis den bliver trykt. Onsdag udkommer bogen som en selvstændig sektion i dagbladet Politiken

Jægersoldat Thomas Rathsacks meget omdiskuterede bog udkommer alligevel - som sketion i dagbladet Politiken onsdag. (Foto: Finn Frandsen)
Jægersoldat Thomas Rathsacks meget omdiskuterede bog udkommer alligevel - som sketion i dagbladet Politiken onsdag. (Foto: Finn Frandsen)

Når Politiken udkommer i morgen, bliver det i tre sektioner i stedet for to.

Som tillæg til første og anden sektion, udgiver avisen nemlig også den omstridte bog 'Jæger - i krig med eliten' af tidligere jægersoldat Thomas Rathsack, skriver politiken.dk.

- Vi har skrevet om bogen i mange dage, men nu er der kommet nogle principper på spil i den her sag, som har at gøre med informationsfrihed og ytringsfrihed. Derfor trykker vi den, siger Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden til politiken.dk.

Bogen skal udkomme på forlaget Peoples Press sidst på måneden, men forsvaret har sat alle sejl til for at få udgivelsen stoppet. For at sikre offentligheden adgang til selv at tage stilling til bogen, har Politiken derfor taget kontakt til forlaget for at orientere om, at teksten - som forlaget tidligere har sendt eletronisk ud til de danske medier - udkommer sammen med avisen onsdag.

- Jeg mener ikke, at det er forsvarets opgave at beslutte hvilke bøger, der udkommer i Danmark, eller hvilke oplysninger den danske offentlighed får om krigen i Afghanistan, siger Tøger Seidenfaden.

Tøger Seidenfaden modtog som en af flere danske mediechefer en personlig opfordring fra forsvarschef Tim Sloth Jørgensen i dag.

Her beder forsvarschefen om, at yderligere omtale af teksten i bogen stoppes, af hensyn til rigets sikkerhed.

I chefredaktørens svar til forsvarschefen, udtrykker han »stor forståelse for, at der kan være konkrete sikkerhedshensyn« at tage hensyn til.

Tøger Seidenfaden tilføjer dog, at der for længst er udgivet lange passager fra bogen, og at den efter hans vurdering ikke indeholder oplysninger, som kan bringe danske soldater i fare.

- Jeg kan derfor ikke love dig, at vi vil udvise tilbageholdenhed i den konkrete sag, ej heller at vi vil afholde os fra at sikre bogens indhold en videre udbredelse, skriver Seidenfaden til Tim Sloth Jørgensen.

Selv om bogen altså trykkes i sin fulde ordlyd i morgendagens Politiken, bliver den ikke lagt på politiken.dk. Nysgerrige netlæsere må i stedet i kiosken efter en papirudgave.