Forsvarschef på knæ for medierne

Forsvarschefen går nu ind i bogsagen med et personligt brev til redaktører på landets medier. Stop omtale af konkrete missioner, beder han indtrængende

Kære medier, vil I ikke nok lade os være ... Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen appelerer nu indtrængende de danske medier om ikke at citere fra den omdisktuerede jægersoldats bog. (Arkivfoto: Ernst van Norde)
Kære medier, vil I ikke nok lade os være ... Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen appelerer nu indtrængende de danske medier om ikke at citere fra den omdisktuerede jægersoldats bog. (Arkivfoto: Ernst van Norde)

Risikoen for at Taliban vil bruge oplysninger fra den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks omstridte bog 'Jæger - i krig med eliten' er så stor, at forsvarschef Tim Sloth Jørgensen nu personligt beder landets chefredaktører om hjælp.

I et brev underskrevet af Tim Sloth Jørgensen selv beder han 'indtrængende' om, at aviser og elektroniske medier ikke videregiver oplysninger fra bogen og undgår at lade eksemplarer cirkle rundt blandt journalister og andre interesserede. Forsvarskommandoen bekræfter, at brevet er sendt til redaktørerne på flere af landets medier.

- Udgivelsen er i mine øjne en meget alvorlig sag. Bogen indeholder oplysninger, som efter vores faste overbevisning både selvstændigt og set i en sammenhæng vil være skadelig for vores sikkerhed, hvis de kommer i forkerte hænder, skriver Tim Sloth Jørgensen i brevet, der afsluttes 'med håb om din forståelse'.

Forsvaret besluttede mandag at forsøge at få nedlagt forbud mod bogen, efter forhandlinger med forlaget ArtPeople strandede. Både forlaget og tidligere chef for jægerkorpset Poul Dahl mener, at reaktionen er en overdrivelse, og at bogen ikke kan skade de danske soldater. Ifølge Tim Sloth Jørgensen er fogedsagen dog ikke et forsøg på at stoppe soldater i at beskrive deres oplevelser i Afghanistan:

- Bogen er på ingen måde kritisk over for forsvaret, og det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke forsøger at forhindre udbredelsen af oplysningerne, fordi disse er ubehagelige eller forsvarskritiske, men simpelthen, fordi jeg mener, de vil skade landets og vores soldaters sikkerhed og interesser, skriver Tim Sloth i brevet.

Her afviser han også at oplyse, hvilke dele af bogen der er problematiske for soldaternes sikkerhed.