Irakisk minister lader Danmark forsørge konen

Adnan Al-Assadi tjener hvert år millioner af kroner. Alligevel lader han Københavns Kommune forsørge sin kone og tre børn, der bor på Amager

Adnan Al-Assadi er en af Iraks mest magtfulde mænd og helt tæt på beslutninger, der har afgørende betydning for hele Iraks sikkerhed. (Foto: Stephanie Kuykendal)
Adnan Al-Assadi er en af Iraks mest magtfulde mænd og helt tæt på beslutninger, der har afgørende betydning for hele Iraks sikkerhed. (Foto: Stephanie Kuykendal)

Den irakiske senior-viceindenrigsminister, Adnan Al-Assadi, der har dansk statsborgerskab, tjener hvert år millioner af kroner. Alligevel lader han Københavns Kommune forsørge sin kone og tre børn, der bor på Amager, hvor konen hver måned hæver kontanthjælp og boligsikring.

Og 57-årige Adnan Al-Assadi er ikke en hvilken som helst irakisk politiker, forklarer Helle Lykke Nielsen, en af Danmarks førende Mellemøst-eksperter:

- Han er en af Iraks mest magtfulde mænd og helt tæt på beslutninger, der har afgørende betydning for hele Iraks sikkerhed. Al-Assadi er premierminister Nouri Malikis højre hånd og hans mand i Indenrigsministeriet, og det giver Al-Assadi en helt særlig status.

Viceindenrigsministeren er chef for bl.a. politi, grænsekontrol og sikkerhedsstyrkerne, og han har flere end 500.000 mand under sig.

- Der er ingen tvivl om, at Al-Assadi tjener millioner af kroner i formel ministerløn, men han har mange andre uformelle indkomster, der er langt større.

- Han tjener således store summer på, at det er ham, der bestemmer, hvilke grupper af folk der kan komme op i systemet. Det er også ham, der bestemmer hvilke kontrakter Indenrigsministeriet tegner. Og når han tildeler kontrakter til firmaer, så får han 10 procent af kontraktens pålydende, siger Helle Lykke Nielsen.

Ekstra Bladet har via e-mail bedt Al-Assadi om en kommentar til, at hustruen er på socialhjælp i Danmark. Til det svarer han:

- Jeg vil gerne have, at min familie kommer hjem til Irak. Gør de det, forsørger jeg dem gerne, skriver han tilbage.

Peter Møller, der er leder af kontrolenheden i Ishøj Kommune og ekspert i socialbedrageri, er chokeret over sagen.

- Hvis den her sag holder, så er hans opførsel dybt umoralsk og en undergravning af det danske sociale sikkerhedssystem. Det er socialbedrageri af værste skuffe og en oplagt sag, hvor alle relevante kommunale og statslige myndigheder skal tage hinanden i hånden og få kulegravet den, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet Søndag

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen