Store lønstigninger i det offentlige

De offentligt ansatte får den største lønstigning, siden Danmarks Statistik begyndte at offentliggøre tallene i 1996

Det kan betale sig at arbejde i det offentlige. Risikoen for en fyreseddel er lav og lønnen brager i vejret. Sådan lyder nogle af reaktionerne på dagens tal over lønudviklingen i det offentlige fra Danmarks Statistik. Tallene viser en lønstigning på i alt 7,4 procent for sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, lærere og pædagoger på et år. Politifolk og andre statsansatte har fået 4,6 procent mere i årets 2. kvartal sammenlignet med samme periode 2008.

- Lønfesten i den offentlige sektor skal selvfølgelig ses i lyset af tidspunktet for overenskomstaftalerne, skriver Christian Hilligsøe Heinig, chefanalytiker i Sydbank, i en kommentar til opgørelsen fra talfabrikken.

Han peger på, at der var stor efterspørgsel efter medarbejdere, og krisen var ikke begyndt endnu. Chefanalytikerne hæfter sig også ved, at lønnen i det private og offentlige siden 2005 næsten har udviklet sig ens, selv om de offentligt ansatte fører en smule efter dagens opgørelse.

- Det understreger nok engang, at værdien i at være beskæftiget i den offentlige sektor stiger under nedgangstider, mens det modsatte gør sig gældende i opgangstider, lyder det fra chefanalytikeren.

I hovedorganisationen LO hæfter cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen sig ved, at en del af lønstigningen for de kommunalt og regionalt ansatte skyldes sidste års strejke. Den betød nemlig, at en del af lønstigningen blev udbetalt senere, og derfor ser tallene voldsomme ud.

- Vi forventer, at den offentlige lønstigningstakt begynder at sive det næste års tid, siger Jan Kæraa Rasmussen.

De offentlige lønninger bliver reguleret i forhold til udviklingen på det private arbejdsmarked. En såkaldt reguleringsordning sikrer, at de offentlige lønninger ikke kommer til at ligge over eller meget under lønnen i det private. Ordningen bliver udregnet hvert år i februar og skal sikre, at de offentlige lønninger ikke overstiger de private. Det betyder, at offentligt ansatte ikke skal regne med så store lønstigninger i den kommende tid.