Annonce:
Annonce:

Margrete Auken: Hvad har Danmark gang i?

Præst og medlem af Europarlamentet Margrete Auken er rystet efter nattens aktion i Brorsons Kirke

Margrete Auken mener, at krænkelsen af irakernes kirkeasyl er uhørt. (Foto: Kristian Linnemann)
Margrete Auken mener, at krænkelsen af irakernes kirkeasyl er uhørt. (Foto: Kristian Linnemann)
Annonce:
Følg Samfund

- Hvad har Danmark gang i?

Sådan tænkte en rystet Margrete Auken, da hun i morges blev bekendt med anholdelsesaktionen i Brorsons Kirke, hvor politiet hentede 17 irakiske mandlige afviste asylsøgere.

- Jeg er meget chokeret. Det er helt uhørt, at man på den måde krænker et kirkeasyl. De mennesker er forfulgt og vil helt reelt være i fare i deres hjemland, og planen er nu, at vi dumper dem i Irak uden at følge op på, hvad der sker med dem. Vi følger dem jo ikke bagefter. Der er jo en grund til, at Irak ikke vil have dem retur - det er ikke for at mobbe Danmark, men fordi man ikke kan garantere for de menneskers sikkerhed, siger Margrete Auken, der er præst og medlem af Europaparlamentet for SF/Den Grønne Gruppe, til ekstrabladet.dk.

Danmark i den grimme ende
Hun har stor medlidenhed med politiet, som rent praktisk stod for at hente irakerne ud.

Annonce:

- Det er så synd for politiet, at de er blevet sat på en sådan opgave. Jeg klandrer ikke dem for noget, siger Margrete Auken.

Hun havde forventet, at Irakerne måske havde fået lov til at blive i kirken, til de selv kom ud.

- Det ville heller ikke være nogen sympatisk løsning at bruge en sådan udmattelsestaktik, men jeg havde ikke forudset begivenhederne i nat. Flere af disse mennesker er syge og traumatiserede og har ikke noget at gøre i Irak. De raske mennesker ville tage til Irak, hvis det var muligt, uden at de blev forfulgt - det er klart at foretrække frem for at rådne op på et dansk asylcenter. Det er i forvejen skamfuldt at være dansker på den internationale scene. Vi har efterhånden fået et meget flosset ry ude i verden, og dette gør det ikke bedre - vi ligger virkelig i den grimme ende, siger Margrete Auken.

Har besøgt irakerne i kirken
Hun har selv i juli været på besøg i Brorsons Kirke og talt med flere af de desperate irakere.

Annonce:

- Der er tale om mennesker, som for fleres vedkommende er i en skidt forfatning, og som kunne fortælle nogle chokerende historier. En af dem - han var kun en stor dreng, da han kom herop - er i en forfærdelig situation. De mandlige familiemedlemmer i hans familie er blevet dræbt en for en af en kriminel gruppering, som til sidst truede med at dræbe ham. Han blev af den resterende del af sin familie sendt til Danmark for at søge asyl.

- Han blev bedt om at fremskaffe dokumentation for, at han blev forfulgt, men det kan han kun gøre i hjemlandet. Da han fik sin mor til at begynde at indsamle dokumentationen, blev hun slået ihjel på grund af de kritiske spørgsmål, hun stillede under indsamlingen. Hvad skal sådan en ung mand gøre? - han bliver jo slået ihjel, hvis han skal tage til Irak og indsamle dokumentation for, at han bliver forfulgt, siger Margrete Auken.

- Ville du selv som præst tilbyde disse irakere kirkeasyl?

- Lad mig svare på denne måde: Bortset fra et par markante undtagelser har der blandt præster og biskopper været opbakning til at yde irakerne kirkeasyl, og mange har støttet det aktivt, siger Margrete Auken til ekstrabladet.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: