59.000 børn lever i fattigdom

Må spinke og spare: Socialministeren afviser, at der findes ludfattige børnefamilier. Men tørre tal beviser, at hun tager fejl

Social- minister Karen Ellemann tilbydes realitetsterapi hos fattige børnefamilier. (Foto: Martin Lehmann)
Social- minister Karen Ellemann tilbydes realitetsterapi hos fattige børnefamilier. (Foto: Martin Lehmann)
Mens Over-Danmark jamrer over finanskrisens indhug i friværdien og aktiebeholdningen, er der andre, der gerne byttede sig til den slags problemer. Det er de rigtig mange børnefamilier, der konstant skal spinke og spare, og hvor fattigdom er en reel størrelse.

Derfor giver Ekstra Bladet i dag og de kommende dage ekstra plads til historierne fra samfundets nederste trin – dernede, hvor tusindvis af forældre er kede af ikke at kunne give deres børn en tilværelse uden fattigdom.

Ingen fattigdomsgrænse
I alt 59.000 danske børn lever i fattigdom, hvis man bruger OECD’s beregning. Hvis man bruger EU’s, er tallet over dobbelt så stort.

Det viser en dugfrisk undersøgelse af udviklingen i fattige børnefamilier i Danmark fra 2002 til 2006. Undersøgelsen er udført af det Nationale Forskningscenter For Velfærd på vegne af Red Barnet.

Ifølge det officielle Danmark ser det helt anderledes muntert ud. For bruger man regeringens beregninger, er tallet nul. I Danmark anerkendes fattigdom nemlig slet ikke. Vi har ikke nogen officiel fattigdomsgrænse.

Ministeren benægter
Og den minister, der skal tage sig af de fattiges problemer, den nyudnævnte socialminister Karen Ellemann (V), tilkendegav så sent som 1. maj i Jyllands-Posten, at der ikke var noget at bekymre sig om.

Hun blev spurgt, om hun ikke mener, der findes forældre i Danmark, der har dårligt råd til at give deres børn ordentlig mad.

– Det har jeg vanskeligt ved at forestille mig. Og jeg ville meget gerne møde dem, lød hendes svar.

Så flyt ind hos mig
– Jamen, hun skal være så velkommen her hos mig. Hun må gerne flytte ind her en uge og sørge for mine børn med det beløb, jeg har til rådighed. Hun vil løbe skrigende bort, lyder det fra Charlotte Jensen i Nakskov.

Hun er enlig mor på kontanthjælp og en af dem, som i denne uge fortæller sin historie i Ekstra Bladet.

Groteske tal
Akkurat samme melding kommer fra Red Barnets generalsekretær, Mimi Jakobsen:

– Karen Ellemann skal være velkommen på vores mange sommerlejre for denne gruppe mennesker. Så vil jeg gerne høre hende fortælle en enlig mor, hvor let det er at få ingen penge til at række langt, siger Mimi Jakobsen.

– Det er i det hele taget groteske tal. 59.000 børn falder for OECD’s fattigdomsgrænse. Det er der ingen, der tror på. Men sådan er det.

– Politikerne kommer ilende med skattereformer og bankpakker for milliarder, og så skal man høre dem feje fattigdomsproblemet af bordet med dumme bemærkninger om, at man ikke behøver gå sulten i seng. Den fattigdom er en sort plet for vores samfund.

Beskæmmende
I ASF-Dansk Folkehjælp kalder generalsekretær Klaus Nørlem udviklingen for beskæmmende.

– Det er dokumenteret igen og igen, at problemet er stigende, og det forsvinder ikke ved at blive ved med at benægte det, siger han.

Ifølge OECD er man fattig, hvis den årlige indkomst kun er halvdelen af medianindkomsten i befolkningen – dvs. den ’midterste’ indkomst i befolkningen. Ud fra den definition har Danmark 59.000 fattigdomsramte børn.

Når EU definerer fattigdom, går man ikke ud fra en indkomst på halvdelen, men på 60 procent. Bruger man den beregning i Danmark, er antallet af fattige børn 133.000.

Børnene rammes dobbelt

Forældres fattigdom handler ikke kun om at få råd til hverdagens basale fornødenheder som tøj og mad. Det rammer børnene på flere måder. Det er konklusionerne i en rapport fra Red Barnet.

Børnene bliver marginaliserede i forhold til kammeraterne, fordi deres familier ikke i samme omfang som andre har råd til f.eks. ferie eller fødselsdage.

Computer og internetadgang, som har betydning for skoleundervisningen, bliver sparet væk. Det samme gør fritidsaktiviteter som f.eks. sport.

Det er uheldigt , både fordi f.eks. sportsklubber er vigtige i en social sammenhæng, og fordi børnene i stedet overlades til sig selv, hedder det i rapporten.

Der er ofte andre problemer end de rent økonomiske -f.eks. har mange fattige børns forældre et dårligt psykisk eller fysisk helbred.

Økonomisk udsatte børn vil ofte mærke negative, samfundsøkonomiske ændringer mere end andre, f.eks. stigende arbejdsløshed.

1 af 5 Disse børn og deres familier fortæller i dag og de kommende dage om, hvordan det er at leve på samfundets nederste trin. (Foto: Ole Frederiksen)
2 af 5 Disse børn og deres familier fortæller i dag og de kommende dage om, hvordan det er at leve på samfundets nederste trin. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
3 af 5 Disse børn og deres familier fortæller i dag og de kommende dage om, hvordan det er at leve på samfundets nederste trin. (Foto: Claus Bonnerup)
4 af 5 Disse børn og deres familier fortæller i dag og de kommende dage om, hvordan det er at leve på samfundets nederste trin. (Foto: Per Rasmussen)
5 af 5 Social- minister Karen Ellemann tilbydes realitetsterapi hos fattige børnefamilier. (Foto: Martin Lehmann)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen