Fodboldlegender snydt af Scientology

Falske forudsætninger:Stjerneholdet optrådte for at hjælpe børn i Kenya - men fik ikke at vide, at sekten står bag projektet

- Havde jeg vidst, det Scientology, var jeg ikke stillet op, siger fodboldspilleren Kenneth Kastrup (t.v.). Hans bror, Jimmy, deltog også i kampen. (Foto: Morten Langkilde)
- Havde jeg vidst, det Scientology, var jeg ikke stillet op, siger fodboldspilleren Kenneth Kastrup (t.v.). Hans bror, Jimmy, deltog også i kampen. (Foto: Morten Langkilde)
Følg Samfund

For ti dage siden spillede fodboldholdet `Stjerneholdet’ en show-kamp i Sundby Idrætspark. Holdet består af tidligere udlandsprofessionelle og topspillere fra Danmark. Truppen tæller navne som Mark Strudal, Miklos Molnar, Christian Lønstrup og Danmarks fodboldkonge nummer et, Michael Laudrup, optræder af og til som gæstespiller.

Ædel på overfladen
Show-kampen 28. juni var på overfladen ædel. Organisationen Unge for Menneskerettigheder havde inviteret Stjerneholdet, Fremad Amager og flere andre hold til at spille ved et arrangement, hvor overskuddet ubeskåret skal gå til skolegang og en fodboldbane i Kenya, der skal holde de unge fra kriminalitet og stoffer.

Det blev fortalt på en stribe plakater og på Unge for Menneskerettigheders hjemmeside, ufmr.dk.

Hvad der til gengæld ikke stod noget sted på plakaterne eller organisationens hjemmeside er, at den er stiftet og en del af Scientology .

Og det kommer bag på spillerne, der denne dag bl.a. var de tidligere professionelle brødre Jimmy og Kenneth Kastrup.

Sidstnævnte, der var med til at vinde Superliga-guld til Herfølge Boldklub i 2000, føler, at han er blevet ført bag lyset i det, han troede var en helt almindelig god gerning.

– Der var ingen, der havde fortalt os, at det er Scientology , der står bag arrangementet. Havde jeg vidst det, var jeg ikke stillet op. Jeg gik bestemt ud fra, at det udelukkende handlede om at hjælpe nogle børn i Afrika, siger Kenneth Kastrup til Ekstra Bladet.

Ikke frit valg
Og den fordækte fremgangsmåde er ikke ny, fortæller Susie Daugaard, der har studeret Unge for Menneskerettigheder i flere år.

Hun kritiserede allerede for to år siden organisationen, fordi den delte materiale om menneskerettigheder ud på skoler. Materialer, der var præcis lige så uigennemskuelige som fodboldarrangementet.

– Det skal være et frit valg, om man vil være en del af Scientology , men det valg har man ikke, hvis man ikke bliver gjort opmærksom på, at Unge for Menneskerettigheder er Scientology . Det virker ikke reelt at gå ud og sige, at man er uafhængig af politik og religion, når man er tæt knyttet til Scientology , siger Susie Daugaard.

Hjælpeløse børn
- Et eksempel på, hvordan tingene bliver blandet, er, at Unge for Menneskerettigheder bruger citater fra store historiske personer som Ghandi og Martin Luther King – og så også grundlæggeren af Scientology , L. Ron Hubbard, som ellers aldrig er benyttet som en særlig kender af menneskerettigheder. Og når man så henvender sig til børn, bliver problematikken kun skærpet, fordi de er mere hjælpeløse end voksne.

Så meget har de givet til Scientology-kirken.

På æreslisten er bidragyderne opdelt i kategorier – alt efter, hvor meget de har doneret.

Her følger den samlede liste med angivelse af titel, minimumsbeløb og antal personer.

New Civilization Builders With Honors (15 mio.): Ingen

New Civilization Builders (6 mio.): En person

Platinum Humanitarians (4.5 mio.): En person

Gold Humanitarians (3 mio.): En person

Silver Humanitarians (1,5 mio.): Ingen

Humanitarians with Honors (900.000): Seks personer

Humanitarians (600.000): Fire personer

Premier Benefactors (300.000): Seks personer

Benefactors ( 210.000): Otte personer

Vanguard Members with Honors (120.000): 19 personer

Vanguard Club Members (60.000): 32 personer

Alumni (30.000): 55 personer

Contributors (6000): 127 personer

Supporters (3000): 60 personer

Venner (?): 168 personer

I alt 31.572.000 kroner foruden et ukendt beløb fra 168 lød regnskabet på i marts i år.

Det såkaldte Emeter beskrives af scientologer som et religiøst vejledningsapparat.

Den, der skal tale med scientologen, holder fast med hænderne på det religiøse apparat og fortæller igen og igen om sine problemer, indtil viseren ikke længere slår ud.

Kritikere af bevægelsen peger på salget af blandt andet Emeter som en del af den store pengemaskine.

Ekstra Bladet sætter fokus på en af de mest omdiskuterede religiøse bevægelser i den vestlige verden -nemlig Scientology . De tror på, at de gennem kostbare kurser kan dygtiggøre sig til at frelse verden. De tror på, at du kan undgå at blive syg og få fjernet migræne, hvis du bruger Scientology -teksterne rigtigt.

Bevægelsen har flere gange forsøgt at blive et anerkendt trossamfund i Danmark med ret til at foretage vielser og få skattefradrag for gaver, men det er aldrig lykkedes. Bevægelsen søgte sidste gang i 1997.

Scientology er karakteriseret af lukkethed og uigennemskuelige forretningsmetoder. Bevægelsen er ofte udsat for kritik og undersøgelser og er netop nu ved at blive erklæret forbudt i Frankrig efter afsløringen af et gigantisk økonomisk kaos i kirken. Også herhjemme har daværende Told & Skat tidligere kritiseret bevægelsen for blandt andet regnskabsrod.

Kirken.

Scientology er vældig stærkt repræsenteret i Danmark, som er europæisk center for hele bevægelsen. Her ligger også forlaget New Era Publications International, der trykker bøger til store dele af verden. Forlaget har til huse på Store Kongensgade 53 i København, og det ejer også den københavnske beboelsesejendom Lipkedsgade 5, hvor et betydeligt antal forlagsmedarbejdere bor privat.

Det europæiske hovedcenter ligger på Jernbanegade 6 i København, mens det danske endnu ligger på Gammel Kongevej 3. Senere flytter Scientologi Kirken hovedkontor til Nytorv 11 lige over for domhuset i København.

Endelig ejer Scientology -samfundet også hoteller på Vesterbrogade 22 og på Cort Adelers Gade 8-10. Her bor ledende medlemmer af samfundet. I de senere år er arbejdet i kirken blandt andet vendt mod narkobekæmpelse, skoler og undervisning af ordblinde børn. Medlemstallet er ukendt.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+