Hver femte dansker arbejder sort

Danmark er det land i EU, der har flest sortarbejdere. Næsten hver femte arbejder sort i løbet af et år. Men antallet af sorte timer er lavere end i Sydeuropa

Følg Samfund

I hele EU udfører i gennemsnit fem procent af de erhvervsaktive en eller anden form for sort arbejde i løbet af et år. Men i Danmark er tallet helt oppe på 18 procent. Dermed er Danmark det land i EU, der har flest sortarbejdere, viser en ny rapport fra EU-organet Eurofound, der arbejder for at forbedre leve- og arbejdsvilkårene for EU's borgere.

På de næste fire pladser kommer Letland, Holland, Estland samt Sverige, hvor ti procent af de erhvervsaktive arbejder sort i løbet af et år.

Men selvom næsten hver femte dansker påtager sig sort arbejde, så gør de det kun i få timer. De danske sortarbejdere snupper "kun" 68 skattefri timer om året, mens gennemsnittet i EU er 200 timer. Det skyldes blandt andet, at det sorte arbejde i Danmark og resten af Norden især udføres som småopgaver for familie og venner, mens der i Sydeuropa er tale om større opgaver for arbejdsgivere, man ikke kender i forvejen.

Dermed løber Syd- og Østeuropa også med prisen som de områder i EU, hvor der udføres mest sort arbejde. Værst ser det ud i det korruptionsplagede Bulgarien. Her arbejder kun fem procent af befolkningen sort i løbet af et år. Til gengæld har de i gennemsnit arbejdet 650 timer uden at fortælle myndighederne om det. Det svarer til mere end fire måneders sort arbejde på et år, hvis normen er 37 timer om ugen.

Den store forskel i typerne af sort arbejde får Eurofound til at konkludere, at EU-lande skal tage forskellige virkemidler i brug for at stoppe skattesnyderiet. I dag lægger EU-landene dog generelt for stor vægt på at straffe det sorte arbejde i stedet for at forsøge at påvirke befolkningernes moral og få arbejdet udført på lovlige vilkår, fastslår Eurofound.

Rapporten bygger på anonyme interview med arbejdstagere i de 27 EU-lande samt Norge.

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+