Vil ikke smide irakere ud af kirke

Afviste asylansøgere fra Irak har søgt beskyttelse i Vor Frue Kirke for ikke at blive tvangshjemsendt til Irak. Danske unge forsyner dem med mad

En gruppe afviste irakiske asylansøgere har taget ophold i Vor Frue Kirke i København. Aktionen sker i protest mod den tvangshjemsendelsesaftale, som Danmark netop har indgået med Irak.

- Vi er forfulgte i Irak, og nu er vi også forfulgte i Danmark. Dette er vores sidste mulighed for beskyttelse, siger de gennem talskvinden Anne.

Ifølge menighedsrådsformand i Vor Frue Kirke Ole Ehlers kom irakernes aktion bag på kirkens personale. Han bryder sig ikke om, at kirken bruges politisk, men vil på den anden side heller ikke smide irakerne ud, når kirken lukker.

- Vi har ikke nogen holdning, men jeg er ærgerlig over, at kirken benyttes til et politisk formål. I princippet vil vi bede folk om at gå, men vi vil ikke bruge magt for at få dem ud, siger Ole Ehlers til Ritzau.

Irakerne ankom fra asylcentret Sandholm til kirken ved 12-tiden i dag og har tænkt sig at blive her, indtil de får lov til at blive i Danmark.

Ved 16-tiden befandt sig omkring 10 irakere i kirken, mens flere irakere ventes at indfinde sig i løbet af eftermiddagen.

Samtidig har ca. 20 unge, der støtter irakerne, slæbt et køleskab med mad ind i kirken.

Irakerne beslutter senere i dag, hvad de videre vil foretage sig. Men de er indstillet på at blive i kirken.

- Jeg har tilbragt otte år i et asylcenter. Jeg kan godt tilbringe otte år i en kirke, siger 19-årige Wissam Sahed Jaasar.

Knap 300 afviste irakere står til at blive tvangshjemsendt til Irak i de kommende måneder som konsekvens af den nye hjemsendelsesaftale.

I 1992 søgte ca. 70 statsløse palæstinensere i samme situation tilflugt i Blågård Kirke på Nørrebro i København. Efter at de havde opholdt sig i kirken i månedsvis, vedtog et politisk flertal uden om regeringen en særlov, som sikrede i alt 460 palæstinensere asyl her i landet.

Med dagens aktion håber irakerne, at det samme vil ske for dem.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter