Sexdømt karatetræner stadig formand i samme klub

50-årig dømt for flere samlejer med 17-årig elev og frataget retten til at træne børn i 10 år. Men han sidder nu som formand i samme klub

En sexdømt karatetræner er blevet frataget retten til at være træner for børn og unge, men sidder stadig som formand i klubben. Dette billede har ikke noget med sagen at gøre. Modelfoto: Anders Brohus
En sexdømt karatetræner er blevet frataget retten til at være træner for børn og unge, men sidder stadig som formand i klubben. Dette billede har ikke noget med sagen at gøre. Modelfoto: Anders Brohus

Ved du noget? Så tip os på mail eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

En midaldrende karatetræner blev sidste år idømt 60 dages betinget fængsel for at have haft flere samlejer med en kun 17-årig pige, som han var træner for og havde kendt, siden hun var 10-11 år gammel.

I august sidste år afsagde DIF en kendelse, der udelukkede karatetræneren fra al undervisning og træning af børn og unge under 18 år. En kendelse, der blev stadfæstet i november sidste år.

Men den nu tidligere karatetræner er stadig formand i samme klub, hvor han på groveste vis misbrugte den tillid, han havde som træner til at indlede et forhold til den mere end 30 år yngre pige.

Etiske retningslinier tilsidesat
Det er dybt problematisk, mener lektor ved Syddansk Universitet, Jan Toftegaard Støckel, der har forsket i krænkelser af børn i foreninger.

- Jeg synes det er et stort problem, at formanden bliver i klubben, fordi en del af konsekvenserne handler om, at han vedvarende har adgang til idrætsmiljøet, og pigen vil være nødt til at stoppe for at være sikker på at undgå at blive konfronteret med krænkeren og dermed krænkelsen, siger han og fortsætter:

- Sagen er et eksempel på, at idrættens etiske retningslinjer og adfærdskodeks bliver tilsidesat eller omskrevet efter forgodtbefindende. Dom eller ej burde det indføjes i foreningernes vedtægter, at brud på normer af denne art fører til eksklusion fra foreningen som aktiv, træner, bestyrelsesmedlem eller formand, siger han.

Aldersforskel skærpende
Jan Darfeldt, der sidder i pædofiliudvalget i DIF, var med til at træffe afgørelsen om at udelukke karatetræneren fra træning af børn og unge under 18 år.

Udvalget var ikke i tvivl om, at karatetræneren havde brudt den tillid, som man må have til børne- og ungdomstrænere. Og den store aldersforskel var en skærpende omstændighed.

Men forbundet vil ikke gå ind og udelukke den tidligere karatetræner fra en administrativ stilling som formand i klubben, selvom Jan Darfeldt medgiver, at ens valg af formand sender et signal udadtil.

DIF skelner mellem, om man har en direkte relation til børn og unge, eksempelvis som træner.

- Som formand kan man vel også udnytte en tillid til en?

- Jo, men du har jo ikke som formand en relation til børn og unge. Du kan selvfølgelig godt komme til et stævne og kigge på, at børn og unge kæmper. Men så sidder du på tilskuerpladserne, siger Jan Darfeldt og fortsætter:

- Vi vil ikke have, at dem, der har gjort det her, får en dialog. Det er dialogen, samværet og undervisningen, de udnytter til at få skabt en situation, hvor barnet medvirker frivilligt til sex eller lignende.

'Vi følger spilleregler'
Den nu tidligere karatetræner kan ikke forstå, hvis nogen mener, at det signalerer, at det er okay at have et seksuelt forhold til en elev under 18, når selv formanden har haft det.

- Nej. Det er netop som jeg siger, at det har været behandlet i to instanser, og det har haft konsekvenser. Signalværdien er netop den åbenhed, der har været omkring det, netop for at signalere, at det ikke er i orden, siger han og påpeger, at han selv har givet sig til kende i karateverdenen og fortalt åbent om sagen.

- Men du sidder stadig på posten, kan man sige?

- De domme, der har været og de afgørelser, der er truffet i henholdsvis byretten og DIF, er meget udpenslede, og der er ikke noget, der er til hinder for, at jeg kan sidde i en klub som formand. Hvis der havde været det, så ville jeg ikke sidde der, jo.

- Kan du garantere, at du som formand ikke kan have en nær relation til de her børn og unge?

- Det har DIF jo taget stilling til. De har jo kendt sagen indgående, og de har truffet deres afgørelse ud fra sagens præmisser. Og vi følger deres retningslinjer.

- Men kan man sige, at du ikke har nogen personlige relationer til børn og unge i klubben?

- DIF har jo truffet en afgørelse om, at jeg ikke må undervise nogen under 18. Og derfor gør jeg det ikke. Jeg har ikke noget at gøre med klubbens unge.

- Og det har du ikke i nogen henseender. Du er ikke på tomandshånd med dem i nogen forhold i klubben?

- Nej. Jeg har jo sagt, at vi følger de spilleregler, der er udlagt fra DIF, siger den sexdømte nu tidligere instruktør og nuværende formand til ekstrabladet.dk.

Ekstrabladet.dk har valgt ikke at skrive navnet på den sexdømte karateinstruktør eller klubben, fordi han kun er idømt en dom på 60 dages betinget fængsel.

Hvad synes du om det principielle i, at en sexdømt karateinstruktør kan sidde som formand i en klub, når han er fradømt retten til at være træner for børn og unge under 18? Skriv din mening herunder.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere