Danske aviser slår ring om Hedegaard efter mordforsøg

Dagbladene forsvarer ytringsfriheden efter attentat-forsøg mod islamkritiker. Ekstra Bladet hamrer løs på PET

De danske aviser kalder Lars Hedegaards islamkritiske holdninger for både "fornedrende", "urimeligt generaliserende" og "hadefulde".

Men den samlede presse står bag den 70-årige debattør, efter han tirsdag formiddag overlevede et drabsforsøg ved sin bopæl i København. Hjørnestenen i det danske samfund er ytringsfrihed, og den skal forsvares, mener dagbladene.

- Lars Hedegaards verdensbillede ligger så langt fra Politikens, som man næsten kan forestille sig. Hans forvrøvlede, hadefulde og fornedrende udtalelser om muslimer i Danmark er forkastelige, lyder det i Politikens leder.

- Men vi deler den helt grundlæggende præmis for debatten i vores demokrati: at den foregår i frihed og fredeligt, tilføjer avisen.

Berlingske og Jyllands-Posten opfordrer danskerne til at stå sammen og værne om retten til at ytre sig frit.

- Her og nu er der brug for, at alle står skulder ved skulder med Lars Hedegaard i et forsvar for ytringsfriheden. Kritik og debat er demokratiets kerne, og det princip kan der ikke sjakres med, skriver Berlingske i sin lederspalte.

- Ingen må lade sig skræmme fra at deltage i debatten, lyder det fra Jyllands-Posten, som selv har været et erklæret mål blandt terrorister, siden avisen trykte de omstridte Muhammed-tegninger i 2005.

Det er endnu uvist, hvem der stod bag tirsdagens mordforsøg på Hedegaard, og hvad motivet var. Men hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Københavns Politi var i besiddelse af oplysninger om, at Hedegaard var truet på livet.

Ekstra Bladet revser derfor PET i onsdagens avis, hvor attentatforsøget ligesom i flere andre dagblade fylder spalterne.

- Naturligvis har PET trods millionbevillinger ikke ubegrænsede overvågningsressourcer, men det virker næsten amatøragtigt og først og fremmest livsfarligt, at en mand som Hedegaard bare må klare sig selv, skriver Ekstra Bladet.

- På en top 10 liste over de mest truede danskere er Hedegaard definitivt blandt, lyder det videre.

Både Berlingske og Jyllands-Posten mener dog, at man skal være forsigtig med at drage forhastede konklusioner, før sagen er efterforsket til bunds.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere