DR i kovending: Konstrueret tv er okay

DR beklager endnu engang fadæse med tilrettelagt demonstration under optagelse af dokumentar, men i endelig afgørelse lyder det alligevel, at tilrettelagt tv er i orden - stik mod nyhedsdirektørens udmelding

Ulrik Haagerup og DR anerkender nu, at konstrueret tv kan være okay at bruge, selvom der er tale om dokumentar. (Foto: Mik Eskestad)
Ulrik Haagerup og DR anerkender nu, at konstrueret tv kan være okay at bruge, selvom der er tale om dokumentar. (Foto: Mik Eskestad)

DR ændrer nu mening i sagen om den tilrettelagte demonstration foran EBH Bank, som skulle være en del af en DR-dokumentar om bankens krak.

Det fremgår af den endelige afgørelse i sagen mellem DR og produktionsselskabet Larm Film, fortæller direktør i Producentforeningen, Klaus Hansen, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

DR-bestyrelsen frikender Haagerup

I afgørelsen beklager DR på ny den fadæse, der i høj grad har givet mediehuset skår i troværdigheden og gør det klart, at den pågældende udsendelse ikke vil blive sendt.

Dog ikke på grund af den tilrettelagte demonstration, men fordi der er optaget ulovligt, forklarer Klaus Hansen. Larm Film har nemlig filmet en anklaget foran retten, og det må man ikke.

Men samtidig gør DR det klart, at konstruktioner i tv-programmer kan være i orden. Mediehuset vil nu nedsætte et etisk udvalg, der skal vurdere, i hvilke situationer konstrueret tv er okay.

Læs også:

Related content

Tidligere har nyhedsdirektør Ulrik Haagerup ellers på det kraftigste taget afstand fra, at der konstrueres situationer til DR's tv.

- Det er 'forkasteligt', at Danmarks Radio på både DR Update og i TV Avisen i går fremstillede en nøje instrueret demonstration mod EBH Bank som ægte og spontan, skrev han tidligere i forløbet i et internt notat til TV Avisens medarbejdere.

Senere var Haagerup ude og undskylde 'på hele DR's vegne'.

Læs også:

Produktionsselskab om DR-tavshed: Dybt frustrerende

Men det er altså i orden, fastslår ledelsen - forudsat at det er klart, hvornår der er tale om 'ægte' tv, og hvornår der er tale om tilrettelagt og konstrueret.

- DR skal fortsat kunne anvende iscenesættelser, men der er behov for at klargøre, hvor grænserne for iscenesættelser går. Derfor vil vi indføre en ny bestemmelse i DRs programetik om brug af iscenesættelser, siger generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en pressemeddelelse.

Fortsætter samarbejdet
Det står også klart, at fadæsen om demonstranterne, der var fragtet til retten af produktionsselskabet, ikke giver DR anledning til at stoppe samarbejdet med Larm Film.

DR har nemlig ikke noget at kritisere Larm Film for, lyder det ifølge Klaus Hansen i afgørelsen - og de to andre produktioner, som DR er i gang med sammen med produktionsselskabet, fortsætter.

- Så samlet set er det en meget blød landing, siger Pruducentforeningens direktør til ekstrabladet.dk