Trods ny trusselsvurdering: Vi skal ikke frygte terror

Danskere har fortsat meget lille risiko for at blive ramt af terrorangreb, siger tidligere chef for PET

Danske borgere har ingen grund til at ligge vågne om natten og frygte terrorangreb, selvom Danmark ifølge PET's seneste vurdering fortsat er et erklæret mål for islamistiske terrorister.

Sådan lyder det fra tidligere leder af PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det, som man egentlig har brug for at vide som borger i Danmark, står i en enkelt sætning til sidst - nemlig at risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er meget begrænset. Det er altså vigtigt at være opmærksom på, siger han.

Ifølge PET er antallet af terrorforsøg mod Danmark og danske interesser i udlandet steget de seneste to år, ligesom Danmark er etableret som terrormål for militante islamister på baggrund af Muhammed-tegningerne.

Det viser en ny og opdateret trusselsvurdering fra PET, som efterretningstjenesten netop har offentliggjort.

Men sådanne vurderinger kan indgyde unødvendig frygt i befolkningen, mener den tidligere PET-chef.

- En trussels vurdering er i mine øjne primært et redskab til brug for politiet og efterretningstjenesten for at forhindre, at truslerne bliver til realiteter. Som borger har man meget mere brug for en risikovurdering, siger han.

- Jeg har brug for at få at vide, hvad er risikoen er, for at jeg selv eller en af mine kære omkommer ved en terrorhandling, og den er altså forsat meget, meget begrænset, tilføjer Hans Jørgen Bonnichsen.

Han er dog ikke overrasket over den øgede terrortrussel mod Danmark.

- Hvis man følger med i det internationale billede, er der ikke noget nyt i det, siger han.

Danskernes stigende bevidsthed om terrortruslen kom konkret til udtryk i december, hvor efterladte tasker og ejendele på stationer ved flere lejligheder satte togtrafikken i stå.

- Det er en tydeliggørelse af, at efter terrorangrebet i USA 11/9 2001 bliver hver eneste efterladt taske betragtet som en potentiel bombe, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Der er en stigende bevidsthed hos danskerne, tilføjer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer