Kommuner til økonomer: Nulvækst betyder forringelser

Nulvækst i den offentlige sektor vil betyde forringelser for den enkelte borger. Det slår kommunerne fast

Nulvækst i den offentlige sektor er ikke et utopisk ønske, fastslår et flertal af landets førende økonomer.

Kommunerne, der kommer til at skulle føre en eventuel nulvækst ud i livet, er dog ikke i tvivl om, at det vil betyde forringelser for den enkelte borger.

- Selvfølgelig kan det lade sige gøre. Men det kommer helt an på, hvad det er for et serviceniveau, og hvad det er for et velfærdssamfund, man vil have, siger Erik Nielsen (S), formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Rødovre Kommune, og fortsætter:

- Det er klart, at hvis man indfører nulvækst, så vil det betyde massive nedskæringer i den offentlige sektor.

Det var tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der fra talerstolen på Venstres landsmøde i efteråret luftede den nye kurs med nulvækst i den offentlige sektor.

Og i en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt 37 af landets førende økonomer, svarer 23, at det er realistisk at både indføre og fastholde nulvækst i den offentlige sektor i Danmark gennem flere år. 12 økonomer svarer nej, det er det ikke.

Flere af økonomerne nævner sundhedsvæsnet som at godt eksempel. Her har man de seneste år formået at finde besparelser for flere milliarder, uden at kvaliteten er faldet.

Men i kommunerne har man svært at se, hvordan en lignende spareøvelser skulle kunne gennemføres.

- Det ligger lidt i luften, at der ikke i forvejen bliver effektiviseret i kommunerne. Men det gør der faktisk hvert eneste år. Samtidig er der allerede lavet aftaler om at effektivisere yderligere, siger Erik Nielsen, og fortsætter:

- Og hvis man der oveni lægger en nulvækst i de kommende år, så vil vi i fremtiden ikke have det velfærdssamfund, som vi kender. Så vil det være noget helt andet.

Han bakkes op af blandt andre Venstres borgmester fra Helsingør, Johannes Hecht-Nielsen.

- Det kan sagtens lade sig gøre. Men når pengene skal omfordeles, vil der altid være borgere, der vil opleve forringelser, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer