Fagforeninger koster SAS 100 mill. om året

Alene sidste år måtte SAS indkøbe 11.000 pilottimer for at udfylde huller for tillidsvalgte

SAS har skyhøje udgifter til de faglige organisationer (Foto: Thomas Borberg)
SAS har skyhøje udgifter til de faglige organisationer (Foto: Thomas Borberg)

De 35 faglige organisationer i SAS har flere gange fået skylden for selskabets økonomiske problemer.

Fagforeningerne koster flyselskabet penge.

Mange penge.

Norske Dagens Næringsliv skriver, at det koster SAS mindst 100 millioner kroner om året i form af frikøb, vikarer, overtidsbetaling og kompenserende fridage for de tillidsvalgte.

SAS vil ikke kommentere oplysningerne, men i 2007 anslog SAS i deres årsrapport at driften af fagforeningerne kostede 127 millioner svenske kroner.

LÆS OGSÅ: TV 2-profil i lommen på SAS

Kilder siger til Dagens Næringsliv, at tallene de senere år har været dramatisk højere. Alene sidste år måtte SAS dække 11.000 pilottimer ind for tillidsvalgte, der arbejdede for fagforeningerne. Det svarer til cirka 120 millioner svenske kroner.

- SAS har et behov for ofte at ville mødes med os og så får vi jo ikke fløjet, siger Jens Lippestad, leder af Norske SAS-flyveres Forening (NSF) til avisen.

Danske Næringsliv skriver ligeledes, at et finmasket system, der regulerer overarbejde, afspadsering og frikøb sikrer, at tillidsvalgte sjældent arbejder som kabinepersonale, men bruger stort set hele deres tid på arbejdet som tillidsvalgte.

- Der har været en slags undtagelsestilstand. Vi har jo mere eller mindre været i konstante kriseforhandlinger med SAS siden 2008, siger lederen af Norsk Kabinforening (NKF), Elisabeth Goffeng, til Dagens Næringsliv.

Ingen i koncernledelsen ønsker overfor avisen at kommentere oplysningerne.

- Jeg gætter på at der er få - om nogen - andre selskaber i Norden, der har sådanne omkostninger på fagforeninger, siger en tidligere koncerndirektør til Dagens Næringsliv.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen