Derfor blev jeg kriminel

Som 16-årig fik Mohammed Kiran sin første fængselsdom. For tre uger siden slap han med en betinget dom og er i dag færdig med at være kriminel

Som 16-årig fik Mohammed en fængselsdom på 6 måneder. I dag er han blevet klogere og har vendt ryggen til den kriminelle løbebane. (Privatfoto)
Som 16-årig fik Mohammed en fængselsdom på 6 måneder. I dag er han blevet klogere og har vendt ryggen til den kriminelle løbebane. (Privatfoto)

Stadig flere drenge med indvandrerbaggrund ender i løbet af deres teenageår med at komme på kant med straffeloven. Det viser en undersøgelse Politiken og P4 har fået lavet med udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik.

Mohammed Kiran fra Solrød er en af de drenge, der har sat sit aftryk i den statistik. I dag er han i gang med en HF-uddannelse og kæmper med at lægge fortiden bag sig.

Kriminel som 14-årig
Kriminaliteten startede først i det små med at stjæle knallerter. Siden udviklede det sig til gaderøverier, overfald og vold.

Udover adskillige sigtelser fik han som 16-årig en fængselsdom og sad bag tremmer i seks måneder for blandt andet vold og gaderøveri. Og det har sat sine spor.

- Jeg skal aldrig i fængsel igen. Da jeg kom ud, gik jeg helt ned med flaget, fordi jeg kunne se, hvordan alle mine gamle klassekammerater var færdige med gymnasiet og var på vej videre i uddannelse, siger han til ekstrabladet.dk

Savnede tryghed
Mohammed kom til Danmark fra Tyrkiet som spæd. Men allerede som 14-årig begyndte livet for ham at tage en alvorlig drejning.

- Jeg følte mig ensom og savnede omsorg og tryghed fra mine forældre, men de havde selv deres problemer, siger han.

Forældrene var skilt og Mohammed voksede op hos sin mor, der var alene med ham og to andre søskende. Faderen så han ikke meget til.

- Min mor arbejdede som kok og kæmpede med at få økonomien til at hænge sammen for os alle. Samtidig var det også svært for hende at være i et nyt land. Derfor fik jeg ikke den tryghed, jeg havde brug for hos min familie, siger han.

Gadens fællesskab
Trygheden søgte Mohammed blandt jævnaldrende drenge i kvarteret, der sloges med de samme problemer

- Det var en falsk tryghed, for man kunne ikke vise svaghed. Det gjaldt om, at være sej og macho, siger en eftertænksom Mohammed.

På gaden var værdier som stolthed og ære i højsædet, forklarer den 19-årige dreng, der i dag ærgrer sig over sine forbrydelser.

Betinget dom
For tre uger siden ramte en af hans en tidligere begåede kriminelle handlinger ham som en boomerang. Han fik en betinget dom på 6 måneder for noget han begik for tre år siden.

- Jeg har ligget søvnløs og været så bange for, at jeg skulle ende i fængsel igen og ødelægge mine HF-planer.

Mohammed forklarer, at årsagen til hans kriminelle løbebane hang sammen med, at han havde svært ved at tale med sine jævnaldrende etnisk danske klassekammerater.

- Jeg skilte mig ud på alle måder. Jeg skulle hele tiden være den seje og smarte. Det var en facade, jeg skulle holde, fordi jeg havde det dårligt hjemme. Og jeg var bange for at blive gennemskuet, og derfor søgte jeg mod personer, der havde det på samme måde. Så kunne vi ligesom bekræfte hinanden i, at vi var noget.

Set i bakspejlet kan han godt se, at han manglede sociale færdigheder hjemmefra. Han følte sig anderledes og stak frem og skræmte folk væk, fordi han hele tiden skulle vise sig for at dække over sin usikkerhed.

Læs:

Se også: Drop berøringsangsten over for indvandrere

Hjælp udefra
Ifølge Mohammed selv, fik han ændret sin løbebane takket være to lærere på skolen, der kunne se, hvor det bar hen med ham.

En af dem var Samad Lazaar, der i dag leder firmaet EXIT-plan, der laver mentorprogrammer for udsatte unge. Det var ham, der hjalp Mohammed gennem den svære overgang.

- Hvis det ikke havde været for ham, havde jeg nok siddet i fængsel i dag, siger den 19-årige og forklarer, hvordan Samad Lazaar greb ind og var der for ham som den far, han aldrig havde haft.

- Jeg kunne ringe til ham når som helst, og han besøgte mig hjemme hos min familie, hjalp mig igennem niende klasse og med at komme i gang med en HF, lyder det taknemmeligt fra den 19-årige.

Drømmer om uddannelse
- Jeg vil gerne rejse til New York og blive bedre til engelsk, siger han.

Men højest på den unge mands liste er uden tvivl en uddannelse.

- En højere uddannelse, så jeg kan vise mine forældre, at jeg klarer mig godt, siger han og fortæller, hvor hårdt det var for hans mor, da han sad i fængsel.

- Hun tabte sig rigtig meget, for hun ønsker jo kun det bedste for mig, men hun havde selv brug for hjælp, lyder det loyalt fra Mohammed Kiran.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen