Aftale i hus: Flere penge på vej til Grækenland

Efter timelange forhandlinger i Bruxelles ligger der nu en græsk gældsaftale på bordet, siger Mario Draghi

Efter et monsterlangt møde i Bruxelles er finansministrene i eurolandene, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) langt om længe blevet enige om en aftale, der skal reducere Grækenlands gigantiske gæld.

Det fastslår ECB-chef Mario Draghi efter de mere end 12 timer lange maratonforhandlinger, der først sluttede natten til tirsdag.

- Beslutningen vil med sikkerhed mindske usikkerheden og styrke tilliden til Europa og til Grækenland, lød det fra Draghi, da han forlod forhandlingsbordet, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Sløret er endnu ikke løftet for detaljerne i den ny gældsaftale, men ifølge det franske nyhedsbureau AFP's oplysninger får Grækenland skåret omkring 300 milliarder kroner af sin massive gældsbyrde i 2020.

Det er tredje gang på tre uger, eurogruppen holder monstermøde om de samme penge, der egentlig skulle have været udbetalt i juni.

Udbetalingen af låneraten fra juni er forsinket som følge af forårets politiske kaos i Grækenland, som har forsinket arbejdet med at gennemføre reformer.

I mellemtiden har Grækenland også misset udbetalingen af en lånerate, der skulle være kommet i september. Der er en tredje på vej til december.

Det ventes, at alle tre lånerater bliver slået sammen, så den samlede udbetaling nu bliver næsten 330 milliarder kroner.

Pengene er en del af en knap 970 milliarder kroner stor hjælpepakke, som grækerne blev lovet tidligere i år.

Konturerne af nattens aftale - som beskrevet af nyhedsbureauet Reuters - tyder på, at långiverne er klar til at slække en smule på deres hidtidige krav, som har været en gæld på 120 procent af BNP i 2020.

Gælden er i øjeblikket på 180 procent af BNP, og den ventes at stige til 190-200 procent til næste år. Ifølge euroreglerne må gælden højst være på 60 procent af BNP.

Valutafonden IMF er gået ind i forhandlingerne med et stærkt ønske om ret hurtigt at bringe den græske gældsbjerg ned for at sikre, at det gældsplagede land kommer på fode igen.

IMF's chef, Christine Lagarde, har ønsket, at eurolandenes nationalbanker skulle bidrage ved at nedskrive værdien af deres græske statsobligationer - ligesom man tidligere i år tvang private investorer til at gøre det.

Den idé er især Tyskland stor modstander af. Så flere medier mener at vide, at man i stedet blandt andet sigter mod at sætte lånerenten ned, så det bliver billigere for grækerne at låne penge.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen