Krise-jul: Vi har færre penge til and og gaver

Vi vil bruge færre penge på julen i år. Der spares på mad og gaver, men børnene kan dog se frem til julegaver

Den søde juletid bliver ikke helt så sød i år som tidligere. Rent faktisk regner danskerne over en bred kam med at skære en del af fedtet fra, når det gælder julen.

- Det bliver et magert juleår, for vi skruer ned for juleforbruget med cirka 10 procent. Vi vil bruge færre penge både på gaverne og på maden, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, der har undersøgt, hvor mange penge vi vil bruge på julen.

Men de mindste skal ikke være bange for, at deres jul bliver gaveløs:

- Der er i hvert fald godt nyt til børnene. Der er ingen, der peger på, at man skal spare på gaverne til børnene. Så de kan godt skrive deres ønskeseddel, siger Ann Lehmann Erichsen.

Mens vi sidste år i snit brugte 5400 kroner på julemaden, gaverne og andet, vil vi år kun bruge 4880 kroner. Julegaverne skæres med ni procent til lidt over 3000 kroner, mens posten andre udgifter skæres med 11 procent fra 2070 kroner til 1840.

- Skal jeg udpege nogle steder i Danmark, hvor der virkelig bliver skåret, så er det især i hovedstadsområdet, hvor man vil skære hver femte gavekrone væk, siger Ann Lehmann Erichsen.

Mens man i hovedstadsregionen i 2011 brugte 3380 kroner på gaver alene, vil man i år kun bruge 2730 kroner. I den anden ende finder man Syddanmark, der topper listen med en forventet gaveudskrivning på 3260 kroner, viser Nordeas undersøgelse.

Sjællænderne og nordjyderne regner med at spendere 3250 kroner på gaver, mens midtjyderne regner med at holde gavebudgettet fra sidste år og blot købe gaver for 30 kroner mindre i år i forhold til 2011 og lande på 3100 kroner.

Mange danskere har tidligere i år valgt at droppe efterlønnen og få indbetalingerne til sikkerhed i alderdommen udbetalt. Men det smitter altså ikke af på julegavernes størrelser. Samtidig er danskernes juletraditioner ved at ændre sig.

- Vi kan se, at danskerne møblerer lidt om på deres juleforbrug. Mange vælger at rejse ved juletid eller i løbet december. De bruger penge på rejser, og så kan det sagtens være, at de vælger at bruge mindre på mad og gaver, påpeger forbrugerøkonomen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen