Velfærden truet: 140.000 ufaglærte bliver tilovers

Flere arbejdsgivere vil have ansatte med uddannelser. Men dem bliver der alt for få af, viser analyse

I 2020 vil der være alt for få danskere med en uddannelse, og samtidig vil der være alt for mange ufaglærte tilovers på arbejdsmarkedet.

Som resultat vil økonomien komme under hårdt pres, skriver Berlingske på baggrund af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

AE har lavet en fremskrivning, der viser, at arbejdsgiverne i 2020 vil efterspørge godt 130.000 flere personer med lange kandidatuddannelser, mellemlange professionsbachelorer og faglærte.

Samtidig vil der stå 140.000 ufaglærte danskere tilbage, der ikke kan finde et job.

Ubalancen i kvalifikationer og efterspørgsel skal tages seriøst, mener økonomiprofessor Torben M. Andersen.

- Hvis vi har en stor gruppe, der ikke kommer i arbejde, fordi de ikke har de rette kvalifikationer, vil det påvirke beskæftigelsesniveauet. Det har stor betydning for holdbarheden i de offentlige finanser, advarer han ifølge Berlingske.

Økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen påpeger, at ubalancen truer den vækst, der skal sikre velfærdssamfundet.

Han mener samtidig, at regeringen bør sætte ind med tiltag, der sikrer, at danskerne tager en uddannelse. Til gengæld tvivler han på, at regeringens vækstplan, hvor 150.000 nye arbejdspladser ventes skabt frem mod 2020, er realistisk.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er godt klar over, at der skal sættes ind for at undgå ubalancen.

- Det bekymrer mig i særdeleshed, fordi vi kan tage nok så mange tiltag for at understøtte væksten, men hvis ikke vi kan levere den arbejdskraft, der er brug for, flytter arbejdspladserne, siger han til Berlingske.

0 kommentarer
Vis kommentarer