Dansk jobindsats er blandt de dyreste i verden

Danmark bruger enorme summer på at hjælpe ledige. De Radikale forlanger mere valuta for pengene

(Arkivfoto: Toke Hage)
(Arkivfoto: Toke Hage)

Danmark har et de dyreste beskæftigelsessystemer i verden.

Udgifterne til at skaffe ledige i arbejde udgør 1,1 procent af BNP, og det er næsten tre gange så meget som gennemsnittet i OECD-landene og væsentligt mere end i Sverige, der anvender 0,8 procent af sit BNP på finde job til arbejdsløse, skriver Berlingske.

I år er der afsat 11 milliarder kroner til aktivering og drift af jobcentrene. Lægger man udgifter til dagpenge og kontanthjælp oven i, vokser beløbet til 68 milliarder kroner.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lavet opgørelsen forud for den omlægning af beskæftigelsespolitikken, regeringen ventes at tage fat på til efteråret.

DA-direktør Jørn Neergaard Larsen er ikke imponeret af jobcentrenes indsats. Han ønsker at måle centrene på, hvor gode de er til at servicere de lokale virksomheder.

- Vi har lav ledighed i forhold til mange andre lande i Europa, men bruger langt flere penge for at få ledige i job.

- I stedet for at diskutere dagpenge har vi brug for en kulturændring, hvor vores jobcentre får større kendskab til de lokale jobåbninger, siger han til Berlingske.

Et udvalg nedsat af Beskæftigelsesministeriet kommer til efteråret med anbefalinger til ændringer på området. De ventes at indeholde forslag om at inddrage de private virksomheder mere end tilfældet er nu.

De Radikale mener, at det er muligt at få noget mere ud af de store summer, der bliver brugt på indsatsen.

- Vi skal have mere ud af de penge, vi bruger på at få ledige i job. Vi kommer til at se på blandt andet den virksomhedsrettede indsats, siger De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq til Berlingske.

0 kommentarer
Vis kommentarer