Danskerne er europamestre i at prøve hash

Knap hver tredje dansker har prøvet hash, og det er europæisk rekord. Også i top med kokain og amfetamin

Ingen folkeslag i Europa slår danskerne, når det kommer til, hvor mange der har bappet på hashpiben eller suget i jointen.

Blandt de 15-64-årige danskere har 32,5 procent prøvet hash i deres levetid. Og det er europarekord foran middelhavslande som Spanien, Frankrig og Italien.

Det viser en ny rapport for 2011 af Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug, som blev offentliggjort torsdag i Lissabon.

Trangen til at prøve hash falder dog hos danskerne i forhold til andre lande, jo yngre målgruppe man fokuserer på.

Blandt de 15-34-årige har 44,5 procent af de unge danskere prøvet hash, mens knap halvdelen af de jævnaldrende i Tjekkiet har prøvet stoffet.

Men vi topper kun det uofficielle mesterskab i hash, når det gælder om at prøve. Undersøgelser af indtagelse af stoffet den sidste måned eller det sidste år viser, at danskerne ikke kommer ind i top fem - uanset aldersgruppe.

I gennemsnit har 23,7 procent af europæerne prøvet hash mindst én gang.

Rapporten slår også fast, at danskerne er i top med stoffer som kokain og amfetamin, når det gælder om at prøve dem mindst én gang.

8,9 procent af de danske unge mellem 15-34 år har prøvet kokain i deres levetid. Og det er nok til en fjerdeplads i Europa.

Dog er de unges brug af kokain på vej ned, og har været det siden 2008. Årsagen er ifølge undersøgelser i såkaldte fritidsmiljøer, at kokain ikke længere betragtes som højstatusstof i Danmark.

10,3 procent af de unge danskere prøver også kræfter med amfetamin, hvilket giver de danske unge en sølvmedalje.

Blandt den voksne befolkning mellem 15-64 år har 6,2 procent prøvet amfetamin.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen