Overvismand: 'Skjult skat' er logik for burhøns

Al snak om øgede og skjulte skatter er en storm i et glas vand, vurderer professor i økonomi

Overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vurderer, at hensynet til den danske beskæftigelse har vejet tungere end hensynet til adfærdsregulering af danskernes sundhedsvaner (Foto: Polfoto/Martin Lehmann)
Overvismand, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, vurderer, at hensynet til den danske beskæftigelse har vejet tungere end hensynet til adfærdsregulering af danskernes sundhedsvaner (Foto: Polfoto/Martin Lehmann)

Det er blæst ud af proportioner, når de konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen i dag siger til Jyllands Posten, at den hævede marginalskat, vil koste danske arbejdspladser. For selv om danskerne ganske vist skal betale 0,19 procentpoint mere i bundskat mens personfradraget også beskæres, bliver de højere skatter modsvaret af, at sukker- og fedtafgifterne droppes med den nye finanslov.

Læs også:

Se også: Brian M.: Skattestigning koster danske arbejdspladser

- Man skal huske, at samlet set, er der i gennemsnit ikke tale om, at marginalskatterne forhøjes, fordi afgifterne lempes tilsvarende. En afgift er også en slags indirekte skat på indkomst, siger overvismand og professor i økonomi ved økonomisk institut på Københavns Universitet, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til ekstrabladet.dk

Hensyn til beskæftigelsen

Ifølge overvismanden, er det en ganske logisk manøvre, der er foretaget med skatteforhøjelsen efter at afgifterne er sløjfet.

- Man har finansieret det krone for krone ved at hæve indkomstskatten, siger han.

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vurderer, at beskæftigelseshensynet og hensynet til grænsehandlen er vægtet højere end forsøget på at regulere danskernes vaner mod en sundere livsstil.

- Der er stadig ikke kommet gang i beskæftigelsen herhjemme. Og hvis folk alligevel indtager fedt og sukker - men bare køber det i Tyskland - så er der ingen grund til, at ramme den danske industri med afgifterne, siger han.

Småpenge

Forhøjelsen af marginalskatten ved at hæve det såkaldte skrå skatteloft fra 51,5 procent til 51,7 betyder ganske vist, at nogle penge vil skifte hænder:

- Det er til glæde for dem, der spiser meget fedt og sukker, og ikke tjener så meget.

Men der er tale om småpenge, lyder overvismandens vurdering:

- Det har en størrelsesorden, hvor der ikke er nogen, der bliver ramt hårdt. Ligesom der heller ikke er nogen, der får stor gevinst af det, siger han.

Tal fra Finansministeriet viser, at en direktørfamilie med to børn vil lide et månedligt tab på bare 360 kroner om året.

Slet skjult skat

Skatteforhøjelsen er især faldet Brian Mikkelsen for brystet. Han omtaler blandt andet de øgede skatter, som et 'brud på diget' med henvisning til, at skatten på den sidst tjente krone nu er steget. Men Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det en helt logisk manøvre.

Læs også: Se også: Borgerlige raser over skattestigning Borgerlige raser over skattestigning

- Det at sætte skatteloftet op tilsvarende med bundskatteforhøjelsen er logik for burhøns. Ellers ville de, der betaler topskat og bor i en kommune med en høj skatteprocent, slet ikke få en stigning i deres marginalskat, mens alle andre ville få det, siger overvismanden.

Han er heller ikke imponeret over snakken om, at skatteforhøjelsen er ført ind ad bagvejen og undrer sig over, at blandt andre Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, der har glædet sig over nyheden om, at de rigeste nu skal betale marginalt mere i skat, ikke vidste besked om forøgelsen af det skrå skatteloft og dermed en forøgelse af det samlede direkte skattetryk.

- Det er ikke meget aktivt, man har gjort for at holde det skjult, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der fandt oplysningerne på skatteministeriets hjemmeside med få klik.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen