TV: Så grusomt led soldaterne af granat-chok

80.000 soldater i 1. Verdenskrig var ramt af 'granat-chok´ - mange blev nedgjort af deres omgivelser - indtil en læge omsider forstod at behandle dem

Denne soldat var så plaget af granat-chok, at han stort setikke kunne stå på sine ben. (Foto: British Pathe')
Denne soldat var så plaget af granat-chok, at han stort setikke kunne stå på sine ben. (Foto: British Pathe')

Denne video fra 1. Verdenskrig viser de grusomme, neurologiske lidelser, som mange af soldaterne fra skyttegravs-krigen måtte igennem.

'Granat-chok' blev lidelserne kaldt. De dækkede over alt fra lammelser, rystelser, ukontrollerbare bevægelser, depression, taleforstyrrelser, døvhed, mareridt og mangel på orienterings-evne.

Det menes, at over 80.000 soldater fra 1. Verdenskrig led af granat-chok. Mange af dem blev behandlet med arrogance og hån, fordi man anså soldaterne for at være nogle svage personer, der ikke kunne klare presset på slagmarken.

Behandlet med elektrochok
Nogle af soldaterne fik elektro-chok mod deres lidelser. Andre blev isolerede.

Men nu offentliggør Daily Mail en på en gang chokerende og rørende fortælling om, hvordan en læge, major Arthur Hurst, tog de krigsskadede soldater alvorligt og udviklede en behandling for dem, der hjalp dem tilbage til livet og en tålelig hverdag.

På militærhospitalet, Newton Abbott's Seale Hayne i Devon i England, så Arthur Hurst, hvordan de plagede soldater ofte ikke kunne almindeligheder som at gå og tale.

Samtale og hypnose
Doktor Hurst tog sine patienter alvorligt. Han begyndte at behandle med intensiv samtale-terapi og hypnose. Han sørgede for, at de spændte muskler blev løsnet med massage. Og fremfor alt sørgede han for at holde soldaterne beskæftigede, forklarer Christopher Hurst, der er søn af den fremsynede læge.

- Min far var et geni, som forstod, hvor vigtig samtaleterapi og hypnose var, fastslår sønnen.

Geni eller ej. Det lykkedes angiveligt Hurst at få omkring 90 procent af de krigs-traumatiserede soldater tilbage til et tåleligt liv.

Filmene om ofrene for granatchok ligger i dag i arkiverne hos British Pathé.

1 af 3 Læge og major Arthur Hurst forstod i modsætning til mangeaf sine kolleger at behandle soldaterne korrekt.
2 af 3 Den 32-årige menige soldat Read blev udsat for et voldsomtgranat-angreb i august 1917. Han blev ramt af granat-chok ogkunne ikke gå lige. Hans gang var 'hysterisk' svingende og hanskulle hele tiden pille sig i næsen.Nogle få timers terapi hjalp ham videre. (Foto: Britisk Pathe')
3 af 3 Denne soldat var så plaget af granat-chok, at han stort setikke kunne stå på sine ben. (Foto: British Pathe')
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere