Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Greenpeace advarer mod dansk skifergas

Greenpeace mener, at prøveboringer efter skifergas i Danmark kan blive en miljøskandale

Prøveboringer efter skifergas i den danske undergrund kan ende i en alvorlig miljøskandale. Det mener Greenpeace.

Ifølge miljøorganisationen kan danskerne blive udsat for radioaktiv stråling, kræftfremkaldende kemikalier og gas-forurenet drikkevand, når det franske energiselskab, Total, begynder boringerne i Nordjylland og Nordsjælland.

Ifølge Total er der tale om et nyt gas-eventyr, men en ny Greenpeace-rapport peger på, at boringerne er forbundet med store miljømæssige risici.

I flere lande, herunder Bulgarien, Tyskland, Sydafrika, Canada og Totals eget hjemland, Frankrig, er der allerede forbud mod udvinding af skifergas på grund af den voldsomme forurening.

Alligevel har de danske myndigheder givet to licenser med eneret til boringer i Nordjylland og Nordsjælland.

- Når man udvinder skifergas, bruges en metode, der kaldes fracking, hvor man under højt tryk pumper store mængder vand med kemikalier ned i skiferen. Det laver sprækker i skiferen, hvorefter metangas bliver frigivet. Flere af disse kemikalier er giftige, mutagene samt allergi- og kræftfremkaldende, så det er en særdeles miljøfarlig metode, siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland.

I USA har undersøgelser vist, at op til hver fjerde boring var utæt. Desuden afslørede undersøgelserne, at borerester fra fracking var op til 25 gange mere radioaktivt end den normale baggrundsstråling.

- Det er helt absurd, at politikerne har givet licens til Totals prøveboringer. Specielt når der slet ikke er brug for den til at dække vores behov for naturgas i Danmark. Det undergraver troværdigheden i regeringens planer om en grøn omstilling, siger Tarjei Haaland.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen