Ny storstilet måling af danske kvinders skamlæber

Et nyt projekt skal kortlægge, hvordan det gennemsnitlige kvindelige underliv ser ud. De indre og ydre skamlæber skal måles op på et stort antal kvinder.

(Genrefoto: Colourbox)
(Genrefoto: Colourbox)
Følg Samfund

Det er aldrig før blevet videnskabeligt undersøgt, og derfor kan gynækologiske patienter fra Region Syddanmark nu komme ud for at blive spurgt, om de vil måles forneden.

- I løbet af de seneste 15 år, har vi oplevet, at antallet af kvinder, der ønsker at få opereret deres skamlæber, er øget væsentligt. Derfor laver vi det her projekt, hvor vi måler kvinders skamlæber. Ambitionen er at klarlægge, hvad der er det normale, siger overlæge Annemette Lykkebo fra Gynækologisk Afdeling på Kolding Sygehus, der står bag undersøgelsen.

Selvom målet er at måle i alt 1000 kvinder, er der allerede et interessant delresultat, efter at de første 100 kvinder er blevet målt. Det fortæller overlæge Annemette Lykkebo fra Kolding Sygehus til DR Syd:

Ved 57% af kvinderne stikker de små skamlæber udenfor de store. Det er et meget vigtigt resultat, fordi pigerne kommer og tror de er forkerte når de små skamlæber stikker udenfor, siger hun.

Læs også: Giv os små skamlæber Giv os små skamlæber

Mange føler sig unormale

Flere hundrede kvinder tager årligt kontakt til lægen, fordi de tror, de ikke har normale kønsorganer, og gerne vil have dem opereret.

Lena Weber fra Vamdrup er en af dem. Da hun var 19 år gammel, kontaktede hun sin læge, med henblik på senere at få foretaget en operation.

- Jeg troede jeg var anderledes fra alle de andre på min alder. Jeg troede, det var unormalt, sådan som jeg så ud, siger hun til DR Syd.

Lena Weber aflyste planerne om at blive opereret, efter at hun så en Tv-udsendelse på DR 2, som blandt andet viste, hvor forskelligt kvinders kønsorganer kan se ud. Hun glæder sig over, at kønslæberne nu bliver målt hos så mange kvinder, at der kan laves statistik på området.

Og det ville hun også gerne selv have kendt, da hun stod i situationen.- Hvis jeg havde fået at vide fra starten af, at jeg lå indenfor normalen, ville det have hjulpet mig. Helt sikkert, siger Lena Weber.

Flere bliver opereret

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af operationer, hvor kvinder får opereret deres kønslæber mindre på offentlige sygehuse, er steget fra 87 om året i 1996 til 247 sidste år.

Antallet toppede med 273 operationer i 2009.Ifølge sundhedsstyrelsens regler er det kun tilladt at få opereret kønslæberne mindre, hvis de er til fysisk gene.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+