Naturstyrelsen undersøgte mystisk sælunge

Ser ud som om den er ved at trille ned af sin sten 50 meter ude i vandet

Sælen ser ud som om, den nærmest er ved at trille ned af stenen. Foto: Steen Tue Bjerborg/Ugeavisen Hørsholm
Sælen ser ud som om, den nærmest er ved at trille ned af stenen. Foto: Steen Tue Bjerborg/Ugeavisen Hørsholm

En sælunge, der har ligget på en sten ud for Sophienberg på Rungsted Kyst siden i lørdags, har skabt store bekymringer hos forbipasserende på Strandvejen.

Sælungen ser ud som om, at den er skadet på den ene luffe, og som om den er ved at trille ned af den sten, som den har kastet sin kærlighed på.

Men i dag var en biolog fra Naturstyrelsen ude for at tjekke op på sælen, efter de er blevet kimet ned af bekymrede borgere. Og det viser sig, at sælen formentlig ikke er så hjælpeløs, som den ser ud.

- Vi synes den ser frisk ud. Da vi gik ud og kiggede på den, hoppede den i vandet, så vi vurderer ikke, at den fejler noget som helst, fortæller Hans Henrik Christensen, der er skovrider i Naturstyrelsen i Hovedstaden, til ekstrabladet.dk.

Frygtede den skulle skydes
Hans kollega kom så tæt på som 10 meter, før sælen hoppede ned fra sin sten, så noget tyder på, at den har vænnet sig til, at der kommer mennesker i nærheden af den - og måske har taget natlige svømmeture fra sin sten, mens der ikke har været nysgerrige blikke.

Ugeavisen Hørsholm skrev første gang om sælen for to dage siden. Gry Lykke Olsen var en af de bekymrede, der så sælen på stenen og troede, at den var kommet til skade. Hun blev sendt videre til Naturstyrelsen.

- De sagde til mig, at hvis sælen stadig lå på stenen tirsdag, skulle jeg ringe igen, og så ville de komme og skyde den, fortæller hun til ugeavisen.

Hun kunne dog ikke få sig selv til at ringe, hvis hun dermed var medvirkende til, at sælen blev skudt.

Lad dem være
Men der er altså ikke noget, der tyder på, at det bliver enden på sælungens liv. Skovrider Hans Henrik Christensen understreger, at det kun sker, hvis et dyr lider og er afkræftet.

Hans Henrik Christensen fortæller, at der er masser af sæler i danske farvande. Hvis man ser en skadet sæl, er det Naturstyrelsen, man skal kontakte, fordi det er dem, der tager sig af havpattedyr.

Det er altså ikke Dyrenes Beskyttelse på 1812, som ellers tager sig af henvendelser om tilskadekomne dyr, men de kan dog tage henvendelsen videre eller henvise til det rigtige sted.

Presseansvarlig i Dyrenes Beskyttelse, Ida Just, fortæller, at de får rigtig mange henvendelser om især sælunger, der ligger på stranden og hyler.

- Det er rigtig dejligt, at man bekymrer sig. Men heldigvis er der i langt de største tilfælde ikke noget galt. Man kalder dem faktisk 'hylere', og det kan lyde rigtig voldsomt, fortæller Ida Just og understreger, at man skal holde sig væk fra sælerne, fordi det kan skræmme en eventuel mor væk, der skal komme med føde, og man må under ingen omstændigheder overveje at tage den lille nuttede sag med hjem i badekarret som en misforstået godgørende gerning.

Sælentusiaster kan formentlig stadig se den pelsede unge, hvis de lægger vejen forbi Sophienberg.

1 af 3 Sælen ligger omkring 50 meter ude i vandet. Foto: Steen Tue Bjerborg/Ugeavisen Hørsholm
2 af 3 Sælen hælder til den ene side. Foto: Steen Tue Bjerborg/Ugeavisen Hørsholm
3 af 3 Sælen ser ud som om, den nærmest er ved at trille ned af stenen. Foto: Steen Tue Bjerborg/Ugeavisen Hørsholm
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen