Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Flere udlændinge har fået job under krisen

Østarbejdere har siden 2008 sat sig på masser danske job, mens danskere må gå ledige

Mens antallet af arbejdsløse danskere er steget støt under den økonomiske krise, ser det anderledes ud for de udlændinge, der er kommer til landet.

Således er 20.713 fuldtidsarbejdspladser i perioden 2008-2012 gået til udlændinge - særligt fra Polen, Rumænien og Litauen. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen database Jobindsats.dk, skriver metroXpress.

- Det er et stort antal i en periode, hvor der i øvrigt er mangel på job, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

Og han bakkes op af sin kollega fra Aalborg Universitet, professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Der er et socialt dumping-pres i form af en trafik østfra, siger han og påpeger, at østarbejderne er villige til at arbejde til lavere løn og på dårlige vilkår end dansk arbejdskraft, fordi lønnen og vilkårene trods alt er højere, end hvad de er vant til.

Det høje antal østarbejdere får Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, til at kalde arbejdskraftens frie bevægelighed i EU for "urimelig". Og partiet kræver nu mere lukkede grænser på det danske arbejdsmarked.

Også Socialdemokraterne har fokus på problemet. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen påpeger, at regeringens udvalg om social dumping præsenterer sine anbefalinger i oktober.

- Social dumping er et kæmpe problem, og de borgerlige partier har kun et svar - det er pisk, ingen gulerod. Man skulle tro, det var sådan en båndoptager, de satte på. For mig er det ikke svaret på alt, siger han til metroXpress.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen